Ameriški Pen nagradil Charlie Hebdo ob močnih varnostnih ukrepih

Center je francoskemu tedniku podelil nagrado za vztrajanje pri svobodi govora kljub terorističnemu napadu.

Objavljeno
06. maj 2015 13.35
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Ameriški center Pen je včeraj podelil nagrado francoskemu satiričnemu tedniku Charlie Hebdo za vztrajanje pri svobodi govora kljub smrtonosnemu terorističnemu napadu. Slovesna podelitev je zaradi napada na tekmovanje v risanju karikatur preroka Mohameda v Teksasu potekala ob močnih varnostnih ukrepih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Karikature islamskega preroka so bile vzrok tudi za januarski napad na uredništvo tednika, pri katerem je umrlo 12 ljudi. Odgovornost za napad je tedaj prevzela jemenska celica Al Kaide, ker naj bi karikature Charlie Hebdoja žalile preroka Mohameda.

»Osebje Charlie Hebdoja kljub temu vztraja in današnja nagrada odseva njihovo kljubovanje poskusom, da bi nasilje utišalo njihovo pravico do svobode govora,« je na torkovi slavnostni prireditvi dejal predsednik združenja ameriških pisateljev Andrew Solomon, ki je francoskemu tedniku podelil letošnjo nagrado za pogum pri zavzemanju za svobodo govora.

Novi odgovorni urednik Charlie Hebdoja Gerard Biard je dejal, da je najmočnejše orožje verskih skrajnežev ustrahovanje. »In moramo jih razorožiti,« je poudaril.

»Nočejo, da bi mi pisali ali risali. Zato mi moramo pisati in risati. Nočejo, da bi mi razmišljali in se smejali. Zato moramo razmišljati in se smejati. Nočejo, da bi mi razpravljali. Zato moramo razpravljati,« je dejal Biard.

Z odločitvijo za podelitev te nagrade francoskemu satiričnemu tedniku se sicer vsi niso strinjali. Šest uglednih avtorjev se je z dogodka umaknilo. Kot je pojasnila ena od njih, Rachel Kushner, Charle Hebdo pravzaprav spodbuja kulturno nestrpnost.

Slovesnost je potekala v Ameriškem prirodoslovnem muzeju v New Yorku, ki ga je policija močno zastražila. Kot je povedal John Miller, namestnik načelnika tamkajšnje policije, pristojen za boj proti terorizmu, so se za to odločili, ker so na spletnih družbenih omrežjih zasledili pozive k dodatnemu nasilju po napadu v Teksasu, ki se je končal s smrtjo obeh strelcev, eden od varnostnikov pa je bil lažje ranjen.