Klavže, božja šiba kulturnega proračuna

Idrija: Ministrstvo za kulturo bo zaradi novega upravljalca Klavž ob 2, 12 ali več milijonov.

Objavljeno
18. april 2016 10.19
Posodobljeno
22. april 2016 14.45
Rudnik Idrija
Igor Bratož
Igor Bratož

V želji da bi bil bolje slišan in da bi, kot je napovedal, pojasnil vse dezinformacije o problematiki Rudnika živega srebra v Idriji, je idrijski župan Bojan Sever včeraj prišel v Ljubljano in ponovil že znane zahteve.

V Mestnem muzeju Ljubljana, kjer je Sever s podžupanom Bojanom Režunom in poznavalcem rudniških zadev prof. Jakobom Likarjem sklical novinarsko konferenco, ni bilo slišati nič novega, Sever vztraja pri znanih stališčih, da ob zapletih, ki so pripeljali tudi do premierovega predloga za razrešitev ministrice za kulturo, vpleteni ne govorijo o rudarjenju, ampak o ohranitvi mesta nad rudiščem, in da je zadeva preprosto rešljiva, čeprav traja že dolgo.

O zapletih in o svoji napovedani kazenski ovadbi predsednika vlade je župan Sever včeraj povedal: »Ne vem, koga naj prijavim, saj se vsi otepajo lastništva. Ne znamo se povezovati in sodelovati.«

Župan je zanikal, da bo na račun rudnika oškodovan proračun za kulturo, vendar pa so z ministrstva za kulturo sporočili, da je zadnji sklep vlade, s katerim so Putrihove, Belčne in Idrijske klavže prenesli v upravljanje Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, že tako prenizek proračun ministrstva dodatno obremenil na račun javnih zavodov, nevladnih organizacij in samostojnih kulturnikov.

Ministrstvo tudi opozarja, da vpis na Unescov seznam svetovne dediščine ne pomeni avtomatičnega skrbništva nad objektom nepremične kulturne dediščine, za to morata skrbeti »vsakokratni lastnik in upravljavec«.