Collecta 2015: od Sophie Loren do blede kukavice

Na Gospodarskem razstavišču od danes znova več kot 130 ponudnikov zbirateljskih predmetov in serija razstav.

Objavljeno
25. marec 2015 17.11
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Collecta, vsakoletni ljubljanski mednarodni sejem zbirateljsko zanimivih predmetov, bo danes prišel do devete izdaje in z njo do ponudbe več kot 130 zbiralcev in trgovcev iz 18 držav, tistih, ki se posvečajo kovancem, znamkam, figuricam, gramofonskim ploščam, karticam, starim knjigam in tiskom, antikvitetam ali materialu za zbiratelje, ob tem pa kot vselej obljubljajo še vzporeden program.

Tega ni malo in sega od gostovanja letošnjega Prešernovega nagrajenca Mikija Mustra, s katerim bo mogoče na sejmu pokramljati in ga prositi za podpis katere izmed njegovih izdaj jutri ob 16. uri, do razstav. Denimo tistih ob 110. obletnici postavitve Prešernovega spomenika v Ljubljani in 60. obletnici samega Gospodarskega razstavišča ali razstav, ki jih bodo v mednarodnem letu svetlobe posvetili tukajšnjemu pionirju fotografije Janezu Puharju, pionirju filma Karolu Grossmanu in zgodovini filmskih kamer ter projektorjev.

Na ogled bo tudi tudi stari vohunski fotoaparati in serija 200 razglednic z zvezdniškimi obrazi od Sophie Loren in Brigitte Bardot do Marlona Branda, na seznamu vsega, kar čaka obiskovalce, pa izstopa še, denimo, napovedana prisotnost srebrnikov, ki niso le iz srebra, pač pa prinašajo še delce Marsa, Lune ali asteroidov.

Prav tako jutri bodo v okviru sejma predstavili nove znamke Pošte Slovenije, ki bodo ugledale luč sveta, na njih pa se bo znova razcvetala tukajšnja flora. Tokrat slovenske orhideje, ki so se v naš besedni zaklad zapisale kot kukavice. Kot bleda, opičja, pikastocvetna ali škrlatnordeča ...

Sobota, zadnji dan sejma, bo znova dan za opoldansko dražbo Antikvariata Glavan, ki bo znova osredotočena na plakate od 19. stoletja dalje, na njej pa napovedujejo še stare knjige, fotografije in mnoge druge zbirateljsko zanimive predmete.