Deloskop izpostavlja: 24. obletnica AKC Metelkova

Ljubljana, AKC Metelkova mesto. Od 8. do 10. 9.

Objavljeno
07. september 2017 20.52
M. V.
M. V.

Od zasedbe izpraznjene vojašnice 10. septembra 1993 je minilo že skoraj četrt stoletja in prostori nekdanje avstro-ogrske ter kasneje jugoslovanske vojašnice na Metelkovi so se spremenili v edinstveno kulturno četrt Avtonomni kulturni center Metelkova mesto.

Center je v 24 letih vzpostavil avtonomne strukture delovanja, alternativno umetniško in glasbeno produkcijo, in prostor, v katerem se lahko kolektivno premišljuje o alternativi obstoječim družbenim odnosom in izkoriščanju. Metelkova je postala skupnost različnih praks in mesto kreativnega ustvarjanja, od klubske do rokodelske in umetniške produkcije.

Letošnjo obletnico bodo proslavili s tridnevnim praznovanjem med 8. in 10. septembrom z bogatim, žanrsko pisanim programom, med katerim se bo zvrstilo več deset koncertov, predstav, diskusij, razstav, tržnic in drugih dogodkov.

Kot pravijo organizatorji, tudi z letošnjo prireditvijo jasno sporočajo, da ostaja Metelkova tudi po 24 letih zavezana neodvisni samoorganizirani produkciji, načelom avtonomije in gradnji skupnosti, kjer je mogoča imaginacija drugačnih družbenih odnosov.