Deloskop izpostavlja: Festival Speculum Artium

Delavski dom Trbovlje. Odprtje festivala danes ob 19. uri. Ogled razstave do 16. 9. med 9. in 20. uro.

Objavljeno
13. september 2017 20.53
M. V.
M. V.

V Delavskem domu Trbovlje bo med 14. in 16. septembrom potekal 9. mednarodni festival novomedijske kulture Speculum Artium 2017.

Letošnji festival predstavlja najpomembnejše dogajanje na področju vizualnih umetnosti: intermedijske in novomedijske umetnosti. Govori tudi o opolnomočenju, in sicer o povezavi znanosti, umetnosti in humanistike. Predstavili se bodo domači in tuji avtorji ter producenti z vsega sveta, znanstveniki in novomedijski umetniki, ki svoje ustvarjanje nadgrajujejo z inovativnimi tehnologijami, z razvojem raznovrstnih tehnoloških novomedijskih aplikacij pa presegajo meje realnega ter kažejo poti, kako humanizirati nova tehnološka orodja.

Poleg razstavnega programa napovedujejo še sobotni simpozij Umetnost in znanost za opolnomočenje, na katerem bodo sodelovali Gerfried Stocker – direktor Ars Elektronike v Linzu, Ivan Novak – Laibach, dr. James Gimzewski – priznani nano znanstvenik z UCLA (prejemnik Feynmanove nagrade), dr. Janez Strehovec – filozof novih medijev, Tomo Križnar – aktivist, in Zoran Poznič – vodja programa Trbovlje novomedijsko mesto.

Kot pravijo organizatorji, je cilj simpozija, da informira in navdihne širšo javnost s sodobnimi dosežki v tehnologiji, znanosti in posledično tudi v umetnosti, ki niso zgolj nevtralna orodja, ampak v resnici soustvarjajo novo bistvo sodobnega človeka.