Deloskop izpostavlja: Noči knjige in vina v Medani

Goriška Brda, več prizorišč. Od danes.

Objavljeno
28. junij 2017 16.32
M. V.
M. V.

Založba Sanje pripravlja v Goriških brdih med 29. 6. in 2. 7. sedmo edicijo festivala Sanje v Medani. Letos v znamenju Istre in staroselstva. Tako bodo pravljično briško pokrajino za štiri dni naselili z glasbo, literaturo, filmom, razstavami in otroškim vrvežem.

Nocoj bodo na terasi Vile Vipolže nastopili istrski kantavtor Rudi BučarJani Kovačič z Ano Pupedan, mostarski pesnik Marko Tomaš in letošnja vitezinja poezije Glorjana Veber. Večer bodo sklenili s projekcijo glasbenega dokumentarca o Franu Milčinskem Ježku Na robe svet, režiserke Petre Seliškar.

V petek prihaja Tamara Obrovac, istrska pevka jazz in etno glasbe, prepoznavni pesniški glas Istre Milan Rakovac in mladi pesniški raziskovalec Jure Vuga. Boštjan Gorenc Pižama bo večer začinil s posebno bero smešnic iz sveta literature, Klemen Klemen pa z rapom.

V soboto Andrej Rozman Roza v sodelovanju s številnimi glasbenimi in igralskimi kolegi pripravlja muzikal, versko-kabarejski spektakel Odmaševanje suverenosti. Janja Majzelj, Tomaž Mihelič - Marlenna, Joži Šalej in Blaž Celarec bodo izvedli kolaž šansonov Svetlane Makarovič, s svojo poezijo pa bo nagovorila Anja Golob. Večer bo končal koncert zasedbe Ensemble Ankaran.

V okviru Foruma Sanje bosta v Vili Vipolže nastopila pater Karel Gržan in Pavel Medvešček. Prvi bo predstavil svoje razkrivanje megalitskih struktur na območju Štajerske (V znamenju Oriona), drugi pa bo spregovoril o ustnem izročilu staroverstva na Posoškem, ki ga je pred kratkim popisal v knjigi Iz nevidne strani neba.

Za otroke se bo srednjeveška vasica Šmartno v soboto prelevila v Pravljično vas. Obetajo se Lov na zaklad, pripovedovanje pravljičark Tjaše Koprivec, Polone Prosen in Tee Vidmar ter predstava Ane Desetnice z naslovom Perpetuum Zoobile (Papelito).  

Vsako festivalsko popoldne na domačije Goriških brd vabi tudi Pot pesmi in vina, ki obeta srečanja s pesniki v Medani, Vipolžah, Snežatnem ... Mogoč bo tudi obisk pred kratkim odprtega vinogradniškega muzeja v kleti Brda z degustacijami.