Deloskop izpostavlja: Tradicionalne lesenjače iz Romagne

Piran, mandrač, sobota, 9. 7. od 11. do 13. ure, vrt Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, ob 19.30.

Objavljeno
08. julij 2016 17.08
M. V.
M. V.

V Piran bo danes med 11. in 13. uro priplulo sedem tradicionalnih lesenih plovil iz Romagne. Pri nas se bodo ustavila na krožni poti iz matičnega pristanišča v Cesenaticu in ostala v piranskem mandraču do ponedeljka zjutraj. Srečanje s posadkami lesenjač napovedujejo nocoj ob 19.30 na vrtu Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran.

Pobuda za obisk je nastala ob sodelovanju med Muzejem pomorstva v Cesenaticu (Museo della marineria Cesenatico), Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« Piran (oba sta člana Združenja pomorskih muzejev Sredozemlja in prav letos piranski muzej gosti razstavo o gusarjih iz Cesenatica) ter Skupnostjo Italijanov G. Tartini Piran.

Kot pravijo v piranskem muzeju, slovi Muzej pomorstva v Cesenaticu po izredno urejeni, slikoviti in vabljivi podobi dela glavnega mandrača tik pred muzejem, ki ga zaznamujejo čudovite tradicionalne lesenjače, za katere s pomočjo muzeja in občine skrbijo lastniki. Lesenjače so postale ikona turističnega mesteca, ki obiskovalcem med drugim ponuja odkrivanje tradicionalne ribiške in pomorske dediščine kraja.

Svetovna organizacija muzejev ICOM je muzej v Cesenaticu izbrala kot eno izmed desetih dobrih muzejskih praks v Italiji, saj predstavlja zgled povezovanja, sodelovanja in sinergije med muzejem, lokalnim okoljem, turizmom in lokalnimi oblastmi.

Davide Gnola, direktor muzeja v Cesenaticu, prav te dni predstavlja njihove izkušnje v Milanu na kongresu svetovne organizacije muzejev ICOM.