Dolg kulturni večer pred kulturnim dnem

Nocojšnja državna proslava v čast lavreatom in slovenski kulturi pod naslovom verza iz Glose.

Objavljeno
06. februar 2017 21.10
dzi*Presernov dan na Presrnovem trgu
T. J.
T. J.
Ljubljana – Ko bodo nocoj na oder Gallusove dvorane za Prešernovimi nagrajenci stopili Prešeren, Trubar in Valvasor, veliki slovenski možje, ki so umrli obubožani, nerazumljeni ali izgnani, bo vsem v dvorani in pred TV-zasloni zelo poveden naslov večera: »Pevcu vedno sreča laže.«

Tako pojasnjuje režiserka nocojšnje proslave Neda R. Bric v pogovoru za Delo, saj pravi, da je izbrala te tri zgodovinske osebnosti, ker so za slovenski narod in njegovo kulturo ključna, prav iz njihovih življenjskih usod pa je razvidno, kako naš narod plačuje svoje velike može. Vse tri namreč častimo šele dolgo po njihovi smrti.

Dogajanje na odru bo večinoma posvečeno nagrajencem, ki so znani že skoraj mesec dni. Dobitnika Prešernove nagrade za življenjsko delo sta slikarka in grafičarka Metka Krašovec ter prevajalec in pisatelj Aleš Berger, prejemniki nagrad Prešernovega sklada za opus zadnjih dveh let pa so glasbenik Boštjan Gombač, arhitekti iz biroja Ark Arhitektura Krušec Lena in Tomaž Krušec ter Vid Kurinčič, ilustrator in slikar Tomaž Lavrič, pisateljica Mojca Kumerdej, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar in skladateljica Nina Šenk. Na proslavi bomo lahko sledili videopredstavitvam ob glasbenih podlagah Alda Kumarja, nastopil pa bo tudi Komorni godalni orkester slovenske filharmonije in solist Igor Mitrović s skladbo ene od nagrajenk ter Urška Taufer in Aljoša Kosor z delom drugega nagrajenca.

Recitali Prešernovih poezij

V letošnji kulturni praznik gremo po dobro uhojeni poti. Jutri bodo pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani, v Mariboru in Novi Gorici recitali Prešernovih poezij, ki jih prireja Zveza društev dramskih umetnikov Slovenije, popoldne bo minister za kulturo na gradu Brdo pri Kranju sprejel Prešernove nagrajence, v Kranju je živahen Prešernov smenj, vrata slovenskih kulturnih ustanov pa bodo prav tako tradicionalno brezplačno odprta.