Sneguljčica Mini teatra slavila na festivalu lutkovnih gledališč v Zagrebu

Predstava je ob glavni nagradi prejela še nagradi za priredbo in dramaturgijo, poleg tega pa tudi nagrado za najboljšo predstavo po izboru otroške žirije.

Objavljeno
19. september 2016 12.12
V. U.
V. U.

Mednarodni festival lutk PIF, ki je v Zagrebu doživel že 49. izdajo, bo ostal ansamblu ljubljanskega Mini teatra v zelo lepem spominu. S predstavo Sneguljčica v režiji Mareka Bečke z igralcema Vesno Vončina in Josom ter lutkami in scenografijo Roberta Smolika so dosegli osrednjo nagrado Milana Čečuka za najboljšo predstavo v celoti in tudi nagrado za najboljšo predstavo po izboru otroške žirije. Nagrado pa sta za adaptacijo in dramatizacijo predstave prejela tudi Marek Bečka in Zala Dobovšek.

Kot so sporočili iz gledališča, so sicer na festivalu v desetih festivalskih prikazali 16 predstav v tekmovalnem programu programa ter 14 predstav v spremljevalnem, ob teh pa še 23 drugih festivalskih aktivnosti: razstav, promocij knjig, lutkovnih delavnic, filmskih projekcij in uličnih performansov.

Nastopilo je več kot 200 umetnikov iz Bolgarije, Izraela, Kazahstana, Mehike, Rusije, Slovaške, Španije, Srbije, Slovenije in Hrvaške.

Uspešni tudi v drugih slovenskih ansamblih

Na festivalu so uspešno gostovala tudi druga slovenska lutkovna gledališča. Lutkovno gledališče Ljubljana je nastopilo s predstavo Jutri je bila zabava, Lutkovno gledališče Maribor z lutkovnim muzikalom Spake, ki se ukvarja z etičnimi vprašanji vsakdana, Lutkovno gledališče ZAPIK je izvedlo predstavo V deželi prstnih lutk.

Kot poroča STA, so v Zagrebu slavili še drugi slovenski lutkarji. Žiga Lebar je prejel nagrado za lutkovno tehnologijo v predstavi Jutri je bila zabava, Metka Jurc nagrado za vlogo Hansa v predstavi Spake, posebno nagrado strokovne žirije za oblikovanje in realizacijo umetniške, edukativne in interaktivne predstave pa je prejel projekt V deželi prstnih lutk.

Mednarodno žirijo so sestavljali Nina Malíková iz Češke, Marijana Petrović iz Srbije in Igor Tretinjak, zastopnik Hrvaške. Nagrado za najboljši scenarij in režijo je dodelila Katyi Petrovi za predstavo Obitelj Samsa v izvedbi gledališča Sfumato iz Bolgarije.