Evrovizija bo avstrijsko prestolnico stala 11,7 milijona evrov

Mesto Dunaj bo projektu namenilo zvrhan kup evrov, a Avstrijci razmišljajo predvsem infrastrukturno.

Objavljeno
22. avgust 2014 15.42
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Le dobra dva tedna za razglasitvijo odločitve, da bo tekmovanje za pesem Evrovizije, ki bo prihodnje leto z letošnjo zmago Conchite Wurst pripadlo Avstriji, gostil Dunaj, so v avstrijski prestolnici pohiteli z objavo zneska, ki ga bodo prireditvi namenil na nivoju mestne politike.

Kot s sporočili iz agencije Compress (agencije za stike z mestom Dunaj), predvidevajo znesek 11,7 milijonov evrov, a njegov razrez jasno odraža namen, da bodo evri porabljeni predvsem za infrastrukturo. Kar 8,89 milijona evrov bodo namreč Dunajčani namenili za najem in obnovo mestne Stadthalle, dvorane, ki sodi med največje v Evropi in sprejme do 16.000 obiskovalcev.

Za dodano »evrovizijsko vas« v parku Prater, na trgu Heldenplatz in v Muzejski četrti, kjer bo mogoče dogajanje prav tako množično spremljati v živo, bodo, denimo, odšteli le 150 tisočakov.

Odprtje tekmovanja bo sicer 17. maja potekalo v Mestni hiši, kjer napovedujeo okoli tisoč gostov, predizbora bosta 19. in 21. maja, finale pa 23. maja. V mestu si od Evrovizije seveda obetajo porast prepoznavnosti v svetu in pozitivne ekonomske učinke na dolgi rok.

Na skupno devetih šovih v okviru Evrovizije pričakujejo okoli 40.000 gledalcev, slika z Dunaja pa naj bi potovala v 40 držav, do kar okoli 180 milijonov gledalcev.

Zanimivo je, da Dunajčani Evrovizijo nemara postavljajo kar v domeno izobraževanja, mladine, informiranja in športa. Podatke o vložku mesta v ta projekt je namreč javno napovedal Christian Oxonitsch, ki na nivoju mestne vlade vodi prav navedene resorje.