Festival Malta Poznanj s številnimi umetniki iz Slovenije

Poljaki bodo v okviru Platforme Balkan videli predstavo Republika Slovenija, projekte treh Janš, Bojano Kunst in za konec Laibach.

Objavljeno
13. junij 2017 19.09
V. U.
V. U.

Interdisciplinarni Festival Malta Poznanj bo med 16. in 25. junijem v istoimenskem poljskem mestu v znamenju gledališča, glasbe, vizualnih umetnosti in - Balkana: Olivera Frljića, Slovenskega mladinskega gledališča, treh Janš, Laibachov in drugih. Kot se Frljiću na Poljskem rado zgodi, napovedi spremljajo protesti.

Leta 1991 vzpostavljeni festival, ki ga v mestu Poznanj za zahodu države vodi Michał Merczyński, velja za enega osrednjih dogodkov na poljskem kulturnem koledarju ob začetku poletja, letos pa bo naslovljen bo Platforma Balkan.

Program sta pripravila režiser Oliver Frljić in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac, festival pa že pred začetkom spremljajo protesti desničarskih skupin in katoliških organizacij, ki sledijo tistim po februarski varšavski premieri predstave Kletev (Kłatwa) v Frljičevi režiji. Injac je bil njen dramaturg.

Zahteva po menjavi kuratorjev, umik financiranja države

»Sem prvi režiser na Poljskem po velikem Jerzyju Grotowskemu, ki ga je leta 1968 napadla poljska škofovska konferenca,« je tedaj izjavil Frljić, protesti so se zdaj razširili tudi na festival v Poznanju. Kot zapišejo v SMG, je poljski minister za kulturo Piotr Gliński iz stranke Zakon in pravičnost zahteval uradno zamenjavo kuratorjev, češ da za provokatorje na Poljskem ni prostora. Ministrstvo je tudi ustavilo financiranje festivala, ne glede na to, da ga k temu zavezuje triletna pogodba.

Kot dodajajo v SMG, sicer namen Frljića in Injaca pri Platformi Balkan ni predstaviti realnega geografskega ali geopolitičnega prostora in njegove značilne kulturne produkcije. Izbrani umetniki, njihove predstave ali likovni projekti ter program pogovorov skušajo Balkan pokazati kot diskurzivni konstrukt, ta pa je podvržen različnim rabam in zlorabam, stereotipiziranju.

»Midva si ga zamišljava, ga doživljava in si ga predstavljava drugače. Kot neobstoječ, nenacionalen prostor, ki se konstituira v trenutku, ko se srečamo, in obstaja le toliko časa, dokler smo v njem udeleženi. Cilj izbranih projektov je proizvesti konkretno znanje in predstaviti umetniška orodja, ki so pomembno sredstvo za kritično komentiranje trenutne družbene in politične realnosti.«

Republika Slovenija SMG in Maske bo v Poznanju na sporedu 17. in 18. junija, zatem bodo iz Slovenije sledili Janez Janša s projekcijo filma in predstavitvijo projekta Ime mi je Janez Janša ter novim projektom 350 Janez Janša Bottles, Bojana Kunst s predstavitvijo poljskega prevoda svoje knjige Umetnik na delu in skupina Laibach s koncertom The Sound of Music. Iz širšega jugoslovanskega prostora pa bo na festivalu med drugim mogoče spoznati umetnost Želimirja Žilnika in Dušana Makavejeva, Gorana Markovića ali Milice Tomić.