Francoska kulturna ministrica zlepa ne vzame knjige v roke

Fleur Pellerin je Francoze razburila z izjavo, da v zadnjih dveh letih ni prebrala niti ene knjige.

Objavljeno
28. oktober 2014 11.17
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Francoska ministrica za kulturo Fleur Pellerin je dvignila veliko prahu z izjavo, da v zadnjih dveh letih ni prebrala niti ene knjige. To je priznala v televizijskem pogovoru o francoskem pisatelju Patricku Modianoju, letošnjem Nobelovem nagrajencu za kulturo, v katerem ni znala povedati, katera od njegov knjig ji je najljubša.

Kot je Pellerinova dejala v pogovoru v nedeljo zvečer, se je z Modianojem po njegovi razglasitvi za Nobelovega nagrajenca sestala na kosilu. A priznala je, da ne more povedati, katero od njegovih del ji je najljubše, saj da, odkar je pred dvema letom zasedla ministrski položaj, ni imela časa brati njegovih knjig – ali katerihkoli drugih.

»Brez težav priznavam, da v zadnjih dveh letih nisem imela časa brati,« je dejala. »Berem veliko zapiskov in zakonodajnih dokumentov. Berem veliko novic, za užitek pa berem zelo malo,« je dodala po poročanju britanskega BBC.

Na spletnih družbenih straneh so nekateri branili, drugi pa kritizirali njeno priznanje.

»Najhuje pri vsem je, da če bi Fleur Pellerin dejala, da vse večere bere, bi jo številni kritizirali, da ne dela dovolj,« je menil eden od komentatorjev. Nekateri pa so bili bolj kritični in so menili, da je njeno priznanje sramotno.

»Naj živi naša briljantna vlada in še posebej kultura,« je zapisal eden od uporabnikov twitterja.

Nekdo se je medtem pošalil, da se je Francija končno soočila z največjo težavo v času krize. »Fleur Pellerin ni prebrala nobenega Modianoja,« je zapisal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.