Japonce s spomenikom spolnim sužnjam razburja tudi San Francisco

Japonci so po nekaterih ocenah med drugo svetovno vojno v spolno suženjstvo za japonske vojake prisilili okoli 200.000 žensk.

pet, 24.11.2017, 12:00

Župan San Francisca Edwin Lee je ta teden podpisal dokument, s katerim je mesto uradno sprejelo spomenik ženskam, ki so jih Japonci med drugo svetovno vojno prisilili v spolno suženjstvo.

S tem je močno razburil japonsko vlado, ki je danes ZDA izročila tudi uradni protest zaradi tega spomenika, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Spomenik »ženskam za tolažbo«, kakor so imenovali spolne sužnje za japonske vojake, je septembra postavila lokalna skupina. Mestni svet San Francisca je ta teden spomenik odobril, župan Lee pa je v sredo to sprejetje formaliziral z uradnim dokumentom.

Vlada v Tokiu ga je sicer pozivala, naj tega ne naredi in naj uporabi pravico veta. »Postavitev spomenika ženskam za tolažbo v ZDA in drugih državah je v nasprotju s stališči naše vlade in je zelo obžalovanja vredno,« je na novinarski konferenci sporočil generalni sekretar vlade Yoshihide Suga.

Zaradi novega spomenika v San Franciscu je japonsko mesto Osaka prekinilo 60-letno pobratenje s to ameriško metropolo. Foto: Youtube

Prvi spomenik že leta 2011

Prvi tovrstni spomenik so postavili leta 2011 pred japonskim veleposlaništvom v Seulu, zatem pa so jih postavili tudi v drugih korejskih mestih. Januarja letos je Japonska celo začasno odpoklicala veleposlanika v Južni Koreji, potem ko so aktivisti decembra lani postavili tovrstni spomenik v Busanu. Ti spomeniki sicer stojijo tudi v Avstraliji in Nemčiji ter v ameriških zveznih državah Virginija, Kalifornija in New Jersey, še navaja DPA.

Japonska vojska je med drugo svetovno vojno po nekaterih ocenah zgodovinarjev v spolno suženjstvo oziroma »tolažbo« za japonske vojake prisilila okoli 200.000 žensk na okupiranih območjih. Japonska pa te ugotovitve zavrača in trdi, da je šlo za prostitutke, ki so pač delale v bordelih.

Preživele ženske in aktivisti zahtevajo uradno opravičilo, odškodnino in vključitev informacij o medvojnih grozodejstvih v japonske zgodovinske učbenike, še poroča DPA.

Povezane novice

Japonska in Južna Koreja sklenili dogovor o vprašanju spolnih suženj
28. december ob 08:55
Japonska je ponudila 7,9 milijona evrov odškodnin za 200.000 žensk, ki so jih med drugo svetovno vojno prisilili v suženjstvo.
Prijavi sovražni govor