Komu letošnja Murkova odličja?

Slovensko etnološko društvo je objavilo razpis za podelitev Murkove nagrade, priznanja in listine.

Objavljeno
06. avgust 2015 17.25
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Slovensko etnološko društvo je objavilo razpis za podelitev Murkove nagrade, priznanja in listine. Kandidate za nagrado, priznanje ali listino lahko predlagajo člani društva, organizacije in posamezniki iz Slovenije in tujine, lahko pa jih predlagajo tudi člani komisije za podeljevanje priznanj. Rok za oddajo prijav je 7. september.

Murkovo nagrado podeljujejo za izjemne etnološke raziskovalne dosežke posameznikov, skupin ali ustanov oziroma za etnološke znanstvene ali strokovne dosežke, zaokrožene v življenjskem delu posameznikov.

Murkovo priznanje je namenjeno znanstvenim ali strokovnim dosežkom v etnološki vedi v zadnjem letu, listine pa kontinuirani dejavnosti, ljubiteljskim prizadevanjem ali dosežkom drugih ved, ki bogatijo, ohranjajo in popularizirajo etnološko vedo.

Vsa Murkova priznanja bodo podeljena na slovesnosti novembra, so sporočili iz društva.

Lani je Murkovo nagrado za življenjsko delo na področju etnološkega muzealstva prejela Ivanka Počkar za etnološko delo v Posavskem muzeju Brežice. Murkovo priznanje je šlo v roke Poloni Sketelj za razstavo Vrata v Slovenskem etnografskem muzeju, Murkova listina pa etnologu in Delovemu novinarju Milanu Voglu.

Slovensko etnološko društvo je Murkova priznanja za vrhunske strokovne dosežke na področju etnologije na Slovenskem uvedlo ob 125-letnici rojstva etnologa Matije Murka (1861–1952). Pozneje so dodali še nagrade in listine. Prvo Murkovo priznanje sta leta 1988 prejela Vilko Novak in Niko Kuret.