Ksevt: Vlada sprejela ustanovitveni akt, v. d. direktorice je Elena Dokuzov

Država rešuje Ksevt. Zagotovila bo vsaj 150.000 evrov sredstev, dodatnih 30.000 evrov pa bo zagotovila Občina Vitanje.

Objavljeno
23. marec 2017 13.29
sku-Ksevt
V. U., STA
V. U., STA

Vlada je danes sprejela akt o ustanovitvi javnega zavoda Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt), s katerim država vstopa v soustanoviteljstvo zavoda.

Za v. d. direktorice je imenovala Eleno Dokuzov, ki bo po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Tadeja Slapnika vzpostavila pogoje za normalno delovanja zavoda.

Slapnik je na današnji novinarski konferenci po seji vlade še povedal, da se je vlada Ksevtu posvečala zadnje leto dni. Položaj javnega zavoda, ki je bil doslej v lasti in ustanoviteljstvu občine Vitanje in ki je v času svojega delovanja zašel v velike finančne težave, pa je rešila z vstopom države v soustanoviteljstvo ter s sistemskim virom financiranja, ki ga bosta zagotavljala ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministrstvo za kulturo. To bo po Slapnikovih besedah omogočilo nadaljnje kakovostno delovanje zavoda.

Za v. d. direktorice Ksevta je vlada imenovala Eleno Dokuzov, ki bo po Slapnikovih besedah v naslednjih šestih mesecih vzpostavila pogoje za začetek normalnega delovanja zavoda do imenovanja vseh organov zavoda.

Država pet šestin sredstev, Vitanje preostalo šestino

Država bo v proračunu zagotovila vsaj 150.000 evrov sredstev, dodatnih 30.000 evrov pa bo na podlagi pogodbe o ustanovitvi zagotovila Občina Vitanje. Razmerje med državo in lokalno skupnostjo je za prihodnja leta določeno tako, da bo država iz proračuna zagotavljala pet šestin potrebnih sredstev, občina Vitanje pa šestino, je še povedal Slapnik.

Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo tudi sklenjena pogodba o medsebojnih pravicah, obveznostih in odgovornostih ustanoviteljev Ksevta.

Slapnik je dodal, da Ksevt s tem dobiva potrebna sredstva za izvajanje svojega osnovnega programa, ob tem pa bo lahko kandidiral za evropska sredstva in ostala sredstva, dostopna na ravni Evropske komisije.

Ksevt je po Slapnikovih besedah za državo pomemben zaradi pomena Hermana Potočnika Noordunga, ki velja za enega od treh utemeljiteljev raziskovanja vesolja na svetovni ravni. Prepoznavanje Noordunga tako na nacionalni kot na svetovni ravni preko programa kulturalizacije vesolja, ki poteka v objektu v Vitanju, pa pomeni za Slovenijo tako na področju kulture kot tudi gospodarstva in izobraževanja izjemno vstopno točko za komuniciranje znanosti tako v Sloveniji kot navzven.

Kulturalizacija vesolja ostaja temelj programa

Slovenija je julija lani tudi podpisala pridružitveni sporazum z Evropsko vesoljsko agencijo (Esa), ki je nadgradil dosedanji status Slovenije kot evropske sodelujoče države v status pridružene članice. Vlada meni, da je za promocijo tega sodelovanja smiselno vključiti zavod Ksevt na način, da se poslanstvo zavoda razširi tudi na dejavnosti, povezane z nalogami, ki jih prinaša članstvo Slovenije v Esa.

Poslanstvo Ksevta je namreč ravno promocija aktivnosti, vezanih na vesolje in vesoljske tehnologije, ter povezovanje umetnosti, znanosti in gospodarstva, vezano na vesoljske programe.

Na vprašanje STA, ali bo vlada ohranjala osnovno zamisel Ksevta, kot so jo postavili ustanovitelji, to je kozmifikacija umetnosti in kulturalizacija vesolja, je Slapnik pojasnil, da je v ustanovnem aktu kulturalizacija vesolja jasno opredeljena kot tisti temelj, na katerem se gradi nadaljnji program, ki pa se mu dodaja vključevanje v gospodarstvo tako na področju gospodarske diplomacije kot turizma.

Na vprašanje, kako bo znanost vključena v program dela Ksevta, pa je spomnil, da je bila z namenom vključevanja izobraževanja in znanosti v vse aktivnosti Slovenije na področju vesoljskih tehnologij ustanovljena tehnična pisarna Slovenija v vesolju, tudi zato, da bodo te vsebine lahko vključene v aktivnosti Ksevta.