Ministrstvo za finance demantiralo Turšiča, razčiščevanje se nadaljuje

Ministrstvo: Turšičeva formulacija »da je bila uporaba javnih sredstev v Ksevtu upravičena in transparentna«, je zavajajoča.

Objavljeno
19. oktober 2015 18.22
Kulturno središče evropskih tehnologij.( KSEVT) V Vitanju 27.9.2013
I. B., kultura
I. B., kultura

Na sporočilo o koncu gladovne stavke Miha Turšiča se je ministrstvo za finance danes odzvalo s pojasnilom: formulacija »da je bila uporaba javnih sredstev v Ksevtu upravičena in transparentna«, je zavajajoča, saj je Direktorat za javno računovodstvo (DJR) na Ministrstvu za finance ugotovil le, da je bilo izplačilo izvedeno skladno s pogodbo, namenskost sredstev pa mora preverjati skrbnik pogodbe, torej ministrstvo za kulturo, DJR se do tega ni opredeljeval.

Skrbnik pogodbe mora za kontrolo namenskosti porabe sredstev pridobiti ustrezno knjigovodsko dokumentacijo od prejemnika sredstev, iz katere mora biti razvidna dejanska poraba sredstev, tega pa Ksevt za vsoto nekaj čez 45.000 evrov ni storil.

Tudi ministrstvo za kulturo je sporočilo, da morajo demantirati Turšičeve izjave v zvezi z obračunsko dokumentacijo, saj so vsi postopki na Ministrstvu za kulturo potekali v skladu z zakonodajo in na tem področju od 9. oktobra, ko so prejeli poročilo Ministrstva za finance, ni bilo novih dejstev oziroma ni prišlo do drugih zaključkov.