Nov hrvaški minister za kulturo je Berislav Šipuš

Skladatelj in dirigent je bil namestnik prejšnje ministrice za kulturo Andreje Zlatar Violić, ki je odstopila.

Objavljeno
24. april 2015 17.46
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Hrvaški skladatelj in dirigent Berislav Šipuš je danes v saboru prisegel kot novi minister za kulturo, potem ko je njegovo imenovanje v parlamentu podprla levosredinska večina. Šipuš je bil namestnik dosedanje ministrice za kulturo Andreje Zlatar Violić, ki je minuli mesec odstopila zaradi malverzacij s potnimi stroški.

Šipuš je bil na dosedanjem položaju od začetka mandata levosredinske vlade decembra 2011 in je seznanjen z vsemi projekti in načrti, ki potekajo na ministrstvu za kulturo. Prav to je bilo odločilno za njegovo imenovanje, so poudarili v vladni Hrvaški narodni stranki (HNS), ki je 57-letnega Šipuša tudi predlagala.

Berislav Šipuš si je pred zaposlitvijo na ministrstvu za kulturo ustvaril bogato umetniško kariero kot skladatelj in dirigent, znan je tudi po organizaciji številnih glasbenih festivalov, kot sta zagrebški biennale in osorski glasbeni večeri.

Vodil je zagrebško filharmonijo in hrvaški Cantus ansambl, s katerim je gostoval na več znanih svetovnih odrih. Za svoje glasbeno udejstvovanje je prejel vrsto prestižnih mednarodnih nagrad. Bil je tudi profesor na zagrebški glasbeni akademiji.

Njegova predhodnica na čelu ministrstva za kulturo je s položaja odstopila konec marca, potem ko je državna revizija ugotovila, da je s službeno bančno kartico dvigovala denar za službena potovanja, na katera sploh ni šla. Gotovino je potem v državni proračun vračala v mesečnih obrokih.

Pred imenovanjem je bil tudi Šipuš pod drobnogledom zaradi suma podobnih računovodskih prekrškov, a so na koncu ugotovili, da predpisov ni kršil.

Levosredinska hrvaška vlada je v nekaj več kot treh letih, odkar je na čelu države, zamenjala že devet ministrov, kar je skoraj polovica kabineta.