Novoimenovani direktorji kulturnih zavodov

Kandidati: Narodno galerijo, Narodni muzej, Kinoteko bodo še naprej vodili isti, etnografski muzej prvič Tanja Roženbergar.

Objavljeno
06. avgust 2015 16.31
SLO CELJE-MUZEJ NOVEJŠE ZGODOVINE - NA SLIKI-DIREKTORICA MUZEJA -TANJA ROŽENBERAGER -ŠEGA
Jožica Grgič, kultura
Jožica Grgič, kultura

Ljubljana – Na delovna mesta direktorjev kulturnih javnih zavodov je bilo v zadnjih dneh nekaj novih imenovanj, nekaj pa je še prostih, čeprav je rok za prijave kandidatov že pred meseci potekel.

Od končanega javnega razpisa do imenovanja je v večini primerov minilo kar veliko časa. Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar se je še najlažje odločila za direktorico Narodne galerije. Rok za prijavo je bil 29. maj, 23. julija pa je ministrica izdala odločbo, s katero je za tretji petletni mandat imenovala Barbaro Jaki. Slovensko kinoteko bo drugi mandat vodil Ivan Nedoh.

Tretjega mandata pa ministrica ni potrdila dosedanji direktorici Slovenskega etnografskega muzeja Bojani Rogelj Škafar, ampak je imenovala Tanjo Roženbergar, dosedanjo direktorico Muzeja novejše zgodovine Celje. Drugi mandat bo Narodni muzej Slovenije vodila Barbara Ravnik.

Za omenjene direktorske funkcije očitno ni bilo velikega zanimanja ali pa so morebitni kandidati menili, da nimajo možnosti, ker imajo bodisi močno konkurenco bodisi so odločitve ne glede na njihove programe in reference že vnaprej jasne. Prijavilo se je vsega dvajset kandidatov za vse štiri ustanove in neuradno je mogoče slišati, da je imela za Kinoteko najboljši program oseba, za katero se ministrica ni odločila. Po zakonu izmed prijavljenih kandidatov kot najprimernejšega za vodenje javnega zavoda izbere minister za kulturo, pri čemer ima diskrecijsko pravico.

Da se minister lažje odloči, imenuje posebno razpisno komisijo, ki je po potrebi namenjena tudi temu, da ministra razbremeni odgovornosti pri imenovanju. To z drugimi besedami včasih tudi pomeni, da so komisije lahko priročen izgovor za imenovanja, ki objektivno niso najboljša izbira. Minister pred dokončno odločitvijo načelno upošteva tudi mnenje sveta in strokovnega sveta zavoda, ki pa za svoje sugestije tako kot vsi drugi odločilni akterji ne sprejema nobene odgovornosti.

Komisija pri pripravi predloga upošteva dokumentacijo, ki jo pošljejo kandidati, se z njimi pogovori in sestavi ocenjevalni zapisnik, na podlagi katerega kandidate točkujejo. Glede strokovne usposobljenosti kandidatov upoštevajo njihovo izobrazbo in izkušnje, znanje in menedžerske izkušnje, načelno upoštevajo tudi kandidatov program delovanja javnega zavoda za prihodnjih pet let.

Zagata pri SNG Nova Gorica

Že 8. maja je bil končan razpis za direktorja Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Direktorju Matevžu Čeliku se izteka šele prvi mandat in ministrica se o novem direktorju očitno ne more odločiti. Prijavili so se štirje kandidati.

In še bolj očitno je ministrica v zagati pri imenovanju direktorja Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, saj bo ministrstvo razpis ponovilo že tretjič. Na zadnji razpis so se prijavili štirje kandidati, ki pa naj ne bi ustrezali merilom. Tako bo gledališče še naprej vodila vršilka dolžnosti Neda Rusjan Bric, vse do izbire direktorja, vendar za najdlje eno leto. Nede Rusjan Bric niso izbrali, ker ne izpolnjuje razpisnih pogojev. Že 17. aprila pa se je končalo zbiranje prijav za direktorja Zgodovinskega arhiva Ljubljana, ki ga zdaj vodi vršilec dolžnosti direktorja Mitja Sadek.

Po zakonu pa ni nujno, da direktorja javnega zavoda iščejo z javnim razpisom. Ustanovitelj zavoda lahko povabi kandidate tudi neposredno, a se tej praksi, ki je v tujini pogosta, pri nas izogibajo.