Odstopil v. d. direktorja Ksevta Izidor Fijavž

Vprašanje financiranja in statusa Ksevta ostaja nerešeno. Program se izteče februarja, marca utegne ostati prazen.

Objavljeno
10. januar 2017 14.29
mpi/Vitanje
V. U., STA
V. U., STA
Vprašanje sistemskega financiranja in statusa javnega zavoda Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) po več kot letu ostaja nerešeno. Ksevt je trenutno občinski javni zavod brez sistemskega financiranja. Ker je »v položaju, ko ni možno odgovorno poslovati«, je v petek odstopno izjavo s funkcije v. d. direktorja podal Izidor Fijavž.

Trenutno je Ksevt še vedno občinski javni zavod brez sistemskega financiranja. Kot je za STA povedal Fijavž, je celoten razstavni program skupaj z opremo v objektu še vedno zasebna investicija prvotnih ustanoviteljev Dragana Živadinova, Dunje Zupančič in Mihe Turšiča. Občina Vitanje je lani financirala le določene stroške poslovanja, vlada in pristojna ministrstva lani Ksevta niso financirali.

Napovedani vstop države v ustanoviteljstvo zavoda je sicer v pripravi že več kot leto dni. Po Fijavževih besedah so bila v tem času številna usklajevanja in priprave potrebnih dokumentov, na katere so podali tudi svoje strokovne predloge. Zdaj v Ksevtu računajo na odgovornost vlade in ministrstev.

Ob tem Fijavž opozarja, da se februarja izteče dosedanji program zavoda, kar pomeni, da marca grozi objektu v Vitanju, da ostane prazen.

Po odstopu Mihe Turšiča s položaja direktorja Ksevta je bil Fijavž za v. d. direktorja zavoda imenovan 20. junija lani. Ker pa je zaradi še vedno nerešenega vprašanja sistemskega financiranja in statusa javnega zavoda »Ksevt v položaju, ko ni možno odgovorno poslovati«, je v petek podal odstopno izjavo s funkcije. Kot je še povedal, bo delo v Ksevtu nadaljeval na prejšnjem delovnem mestu kot vodja regionalnega programa.