Dež preprečil nedeljski sprevod narodnih noš

Kruh, sicer pripravljen za 2000 udeležencev sprevoda, so razdelili mimoidočim.

Objavljeno
10. september 2017 14.38
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Tradicionalnega nedeljskega sprevoda približno 2000 narodnih noš na že 47. dnevih narodnih noš po središču Kamnika letos ni bilo. Organizatorji so ga morali odpovedati zaradi slabega vremena in nevarnosti, da bi dež uničil dragocena starinska oblačila.

Čeprav je moral Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik kot organizator štiridnevne prireditve odpovedati nedeljski vrhunec dogajanja v Kamniku in predvideno pogostitev, pa sto kilogramov kruha, spečenega v noči na nedeljo, niso zavrgli. Na Glavnem trgu so vsakemu mimoidočemu ponudili kilogramsko štruco kruha. Ljudje so »darilo« jemali s hvaležnostjo, z obžalovanjem pa se strinjali, da v dežju izvedba sprevoda ne bi bila smiselna. Po dobri uri je kruha zmanjkalo. Za odpoved zadnjega dne festivala so se organizatorji 47. dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine odločili zaradi prevelikega tveganja, saj obiskovalcem, nastopajočim in udeležencem sprevoda niso mogli zagotoviti minimalnih standardov za izvedbo prireditve. Dež namreč lahko trajno poškoduje obutev in oblačila udeležencev v sprevodu, spolzka tla pa so nevarna za konjsko vprego. Ocenili so, da bodo tako najbolje zavarovali dediščino, ki ji je ta festival posvečen.

Čeprav se zaradi »višje sile« organizatorjem v programskem smislu ni vse izšlo po načrtih, so vseeno zadovoljni, saj so izvedli večino programa. Ta se je namreč začel že v četrtek s tremi etnološkimi razstavami, v petek in soboto pa so obiskovalci uživali v folklornih nastopih narodnih noš, ljudskih pevcev, harmonikarjev, komikov, v večernih koncertih narodne in zabavne glasbe, delavnicah in sejemski ponudbi na več deset stojnicah.

Po besedah Sama Trtnika iz kamniškega zavoda za turizem je letošnje prireditve obiskalo približno 20.000 ljudi iz Slovenije in tujine. Dnevi so imeli tudi tekmovalni značaj, saj se je za 12. pokal narodnih noš pomerilo 20 harmonikarjev. Absolutni zmagovalec je bil Primož Gnidovec, »naj« ljudski godec pa Danaja Grebenc.