Pohod po Poti ob žici vpisan v register žive kulturne dediščine

Vpis sovpada z letošnjim 60. pohodom, ki bo potekal od 5. do 7. maja.

Objavljeno
04. maj 2016 18.44
V. U., STA
V. U., STA
Pohod po Poti ob žici je ministrstvo za kulturo vpisalo v register žive kulturne dediščine. Vpis sovpada z letošnjim 60. pohodom, ki bo potekal od 5. do 7. maja. »Pohod poteka po trasi, ki je zgodovinski spomenik in tako združuje zgodovinsko izkušnjo s sodobnejšimi težnjami, kot sta zdrav način življenja in rekreacija,« piše v obrazložitvi.

Kot so zapisali na ministrstvu, je pohod po Poti ob žici neprekinjeno organiziran že več desetletij in tako predstavlja tradicionalno prireditev, s katero se udeleženci spominjajo konca druge svetovne vojne.

Vsakoletno organiziranje prireditve z množično udeležbo posameznikov, skupin in šolarjev pomembno prispeva k ohranjanju zgodovinskega spomina in oblikovanju identitete sodobnega mesta.

Spomin na upor meščanov proti okupatorju

Zgodovinska izkušnja, načrtna popularizacija telesne kulture in urejenost trase poti so skupaj prispevali, da so udeleženci prireditve pohod od začetka sprejeli za svojega, o čemer priča tudi vsakoletna rast števila udeležencev pohoda in organiziranih tekmovalnih programov, so na ministrstvu zapisali v obrazložitvi.

Dodali so, da je pohod neločljivo povezan s Potjo spominov in tovarištva kot zgodovinskim spomenikom ter je pomemben dediščinski element v mestnem prostoru.

Pohod po Poti ob žici je množična rekreativna in športna prireditev, ki v spomin na upor meščanov proti sovražniku med drugo svetovno vojno poteka okrog Ljubljane po trasi, kjer je med letoma 1942 in 1945 stala ograja iz bodeče žice, ki so jo skupaj z več kot 100 bunkerji postavili italijanski okupatorji.

Pohod vsako leto poteka v četrtek, petek in soboto pred 9. majem, ko Ljubljana praznuje mestni praznik, dan miru, Evropa pa konec druge svetovne vojne. Na pohod se vsako leto najprej odpravijo otroci iz ljubljanskih vrtcev, dan pozneje se na pot podajo učenci in dijaki šol, vrhunec pa dogajanje doseže v soboto z množičnim pohodom in tekom trojk.