Prihaja Slovenia Press Photo 2016

Osrednja novost bo vrnitev nagrajenih novinarskih fotografij v medij, ki jim je najbolj zvest, v tisk. Namesto razstave objava v Delovi Sobotni prilogi.

Objavljeno
07. junij 2016 15.11
V. U.
V. U.

Z včerajšnjim odprtjem razstave Slovenski nagrajenci World Press Photo 1977–2016 v Galeriji Fotografija v Ljubljani, na kateri je mogoče srečati posnetke Joca Žnidaršiča, Matica Zormana in Matjaža Krivica, fotografov, ki so dosegli nagrade na tem tradicionalno najpomembnejšem natečaju za novinarsko fotografijo na svetu, je v Ljubljani stekla letošnja izdaja festivala, ki World Press Photo zrcali z nekoliko drugačnim naborom tekmovalnih kategorij, predvsem pa v pomanjšanem, slovenskem merilu. To je Slovenia Press Photo, krajše SPP.

Tudi ta je že dolgo natečaj. Letošnji se bo – uradno – iztekel natanko sekundo pred iztekom jutrišnjega dneva. Upoštevane bodo fotografije, ki jih bodo organizatorji iz SPP Zavoda za promocijo fotografije jutri prejeli do 23.59.59, žirijo, v katere pogosto vabijo eminentne poznavalce fotoreportaže in fotografe, pa bodo tudi letos sestavljala ugledna imena.

To so globalni vodja fotografije pri Reutersu Reinhard Krause, urednica fotografije Sophie Batterbury (I, The Independent) in svetovno znana fotografa Daniel Etter in Aris Messinis, ki sta za svoje delo prejela že številna prestižna priznanja.

Nagrajene fotografije v razširjeni izdaji Sobotne priloge 18. junija

Pri ustroju natečaja pri letošnjem SPP ne bo novosti. Namenjen je profesionalnim in tudi prepričljivim amaterskim fotografom s stalnim prebivališčem v Sloveniji, tekmovalne kategorije ostajajo Novice, Šport, Ljudje, Kultura in zabava, Narava in okolje. Žirija bo znotraj vsake izbrala po eno zmagovalno fotografijo in reportažo, kot vselej pa bo znova določila tudi skupno zmagovalno fotografijo in reportažo.

Zmagovalce natečaja bodo razglasili 13. junija v Cankarjevem domu, osrednja novost pa se obeta pri predstavitvi nagrajenih fotografij in fotografskih serij. Če so bile v preteklih letih na ogled v obliki klasičnih fotografskih razstav, se bodo tokrat vrnile v medij, ki je novinarski fotografiji najbolj zvest. V tisk. V sodelovanju z medijskim pokroviteljem, časopisno hišo Delo, bodo namreč zmagovalni posnetki objavljeni v razširjeni izdaji Sobotne priloge, ki bo izšla 18. junija.

Od razstav do razprave

Razstave sicer ostajajo del programa SPP. Ob včeraj odprti bodo jutri v občinski Galeriji Kresija ob 20. uri odprli še razstavo Reutersovih fotografov, ki so s posnetki aktualne begunske oziroma migrantske krize postali letošnji prejemniki Pulitzerjeve nagrade. Kot znano, je med njimi tudi tukajšnji fotograf Srdjan Živulović, katerega posnetek je podeljevalce nagrade prepričal ob boku s fotografijami Yannisa Behrakisa, Bernadetta Szaba, Laszla Balogha, Michaela Daldera, Stoyana Nenova, Alexandrosa Avramidisa in Alkisa Konstantinidisa.

Tako bosta obe razstavi slovenskih prejemnikov prestižnih mednarodnih nagrad ustvarili izjemen kontekst za domači natečaj z aktualnimi dosežki tukajšnjih fotografov. Pogled na seznam prejemnikov osrednjih svetovnih nagrad za novinarsko fotografijo za Slovenijo še nikoli ni bilo tako sijajen, kot je letos.

Mednarodni kontekst bo v istem razstavišču, a dan zatem, ob 20. uri, utrdila še napovedana javna razprava z naslovom Fotografija in mediji v luči aktualnih dogodkov begunske in migrantske krize, ki se je bodo udeležili člani žirije Krause, Etter in Messinis ter člani Reutersove nagrajene ekipe Szabo, Balogh, Nenov in seveda Živulović. Moderator bo direktor SPP Zavoda za promocijo fotografije Matej Leskovšek.