Računsko sodišče: Kulturno ministrstvo ravnalo neustrezno pri 8,76 milijona evrov vrednem razpisu

Kot je ugotovilo sodišče, pogoji na razpisu za sofinanciranje javne kulturne infrastrukture niso bili v celoti jasni in preverljivi.

Objavljeno
13. julij 2015 14.53
LJUBLJANA SLOVENIJA 26.1.2012 MINISTRSTVO ZA KULTURO FOTO JOZE SUHADOLNIK
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Ministrstvo za kulturo leta 2013 ni bilo uspešno pri pripravi in izvedbi javnega razpisa za sofinanciranje operacij javne kulturne infrastrukture, je v revizijskem poročilu zapisalo računsko sodišče. Sodišče je preverilo poslovanje ministrstva v obdobju od 1. junija do 31. decembra 2013, razpis je bil vreden 8,76 milijona evrov.

Računsko sodišče je v reviziji preverilo poslovanje ministrstva pri pripravi in izvedbi tretjega javnega razpisa za sofinanciranje operacij javne kulturne infrastrukture v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj, in sicer v delu, ki se nanaša na zagotavljanje nujnih pogojev, ki morajo biti izpolnjeni za uspešno pripravo in izvedbo razpisa.

Pri tem je ugotovilo pomanjkljivosti tako pri vsebini javnega razpisa kot tudi pri njegovi izvedbi, ki ni bila v celoti skladna s pravnimi podlagami in besedilom javnega razpisa.

Kot je ugotovilo sodišče, pogoji za kandidiranje na razpisu niso bili v celoti jasni in preverljivi. V posameznih primerih namreč ni bilo mogoče preveriti, ali prijavitelj izpolnjuje zahtevani pogoj ali ne, saj so se nekateri pogoji nanašali na prihodnost in bi jih ministrstvo lahko v celoti preverjalo šele med izvajanjem projekta oziroma ob predložitvi zahtevkov za sofinanciranje.

Merila za ocenjevanje so bila po oceni računskega sodišča presplošna in nejasna ter so omogočala subjektivno presojo prijavitelja in članov strokovne komisije. Poleg tega ministrstvo ni v celoti sledilo ciljema prednostne usmeritve, kot sta zapisana v operativnem programu krepitve regionalnih razvojnih potencialov za obdobje 2007–2013, je ugotovilo sodišče.

Brez zagotovitve nujnih pogojev

Po njegovi oceni ministrstvo pri pripravi in izvedbi javnega razpisa ni bilo uspešno, saj ni zagotovilo nujnih pogojev, na podlagi katerih bi lahko sredstva v skupnem znesku 8,76 milijona evrov namenilo tistim projektom, ki bi lahko – glede na cilje prednostne usmeritve v operativnem programu – v prihodnosti dosegli največji učinek.

Ministrstvu je zato računsko sodišče podalo več priporočil za izboljšanje poslovanja in zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora ministrstvo izkazati popravljalne ukrepe, piše v revizijskem poročilu.

Javni razpis, ki ga je preverilo sodišče, je bil namenjen sofinanciranju investicij v gradnjo, obnovo, rekonstrukcijo, celostno revitalizacijo in modernizacijo javne kulturne infrastrukture, ki je v lasti občin, do leta 2015 ter odpiranju novih delovnih mest na področju kulturne ustvarjalnosti in storitvenega sektorja.

Najnižji predvideni znesek sofinanciranja je po razpisu znašal 200.000 evrov, najvišji pa tri milijone evrov, od tega v razmerju 85 odstotkov sredstev EU in 15 odstotkov slovenskih sredstev.

Na razpis je prispelo 58 vlog. Ministrstvo je v sofinanciranje sprejelo šest projektov: Mediadom Pyrhani v Piranu, Muzej in prezentacijo lutk na Ljubljanskem gradu, Hišo žive dediščine iz narave in preteklosti za prihodnost v Šmarjeških Toplicah, rekonstrukcijo in dozidavo Ipavčevega kulturnega centra v Šentjurju, prenovo velike dvorane in spremljajočih prostorov kulturnega doma v Krškem ter razpršeni muzej kulturne dediščine »Brda, harmonija kultur« v Goriških Brdih.