Semaforji z gejevsko tematiko bodo na Dunaju ostali za vedno

Dunajske oblasti so se odločile, da bodo zaradi priljubljenosti ostali na svojih mestih tudi po koncu Evrovizije.

Objavljeno
20. maj 2015 18.35
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Semaforji za pešce z gejevsko tematiko, ki so jih v avstrijski prestolnici postavili pred evrovizijskim tekmovanjem, so postali tako priljubljeni, da so se dunajske oblasti odločile, da jih bodo obdržale. Prodajali bodo tudi majice s podobami s semaforjev.

Na Dunaju so tik pred začetkom tekmovanja za pesem Evrovizije v znak strpnosti na 120 prehodih za pešce postavili semaforje, ki namesto posamičnih nevtralnih oseb skupaj s simbolom srca prikazujejo pare – tako gejevske, lezbične kot heteroseksualne.

Avstrijska prestolnica se je sedaj zaradi priljubljenosti semaforjev, ki so stali 63.000 evrov, odločila, da jih obdrži. Peticijo za njihov obstanek je namreč podpisalo več kot 20.000 ljudi. »To je čudovit sprejem za gejevske pare in seveda za turizem na Dunaju,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP komentirala mestna svetnica Maria Vassilakou.

Dunajske oblasti so se medtem odločile še za eno podjetno potezo in naročile 2000 majic s podobami s semaforjev. Prodajali jih bodo po pet evrov.

Navdušenci nad semaforji pa so že sprožili kampanjo, da se takšne semaforje postavi tudi v drugih avstrijskih mestih. Ideja je prav tako že prečkala mejo z Nemčijo. V Münchnu naj bi julija postavili svoje »gejevske« semaforje.