Škofjeloški »grafitar« končno pred možmi postave

Britanski in newyorški policisti, ki že dolgo zaman lovijo slavnega Banksyja, bi lahko šli v uk na Gorenjsko.

Objavljeno
21. november 2014 12.20
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA

Medtem ko se legendarni britanski mojster grafitov Banksy velemojstrsko izmika možem postave tako v lastni domovini kot drugod – med svojo enomesečno rezidenco je izdatno zaposlil tudi newyorške policiste –, so enega izmed ne najbolj legendarnih »grafitarjev« uspešno zasačili na naših geografskih koordinatah.

Kot poroča STA, so škofjeloški policisti prejšnji teden naposled obravnavali 45-letnega someščana, ki je utemeljeno osumljen, da je zadnjih nekaj let na škofjeloškem območju na škodo občine in proizvodnega podjetja z grafiti poškodoval več objektov ter reklamnih tabel. S tem je povzročil za več tisoč evrov gmotne škode, so agenciji povedali na Policijski upravi Kranj.

Kot dodajajo, je v zadnjih treh letih okrog desetim osebam celo zagrozil z napadom na življenje in njihovo premoženje, ostra grozilna retorika storilca in grafiti, s katerimi je povzročal škodo, pa so bili povezani z varovanjem okolja v Škofji Loki.

Nezakonita dejanja je izvrševal zelo premišljeno, dodajajo, zaradi njih, zaradi poškodovanja tuje lastnine in groženj pa bo tudi kazensko ovaden. S poškodovanjem tuje lastnine si lahko prisluži zapor do dveh let, z grožnjami pa do enega leta.

Tarča pisanega nabora »ekoloških« napisov v slogu »Loka smrdi« so v zadnjem obdobju v Škofji Loki celo fasade spomeniško zavarovanih objektov v starodavnem mestnem središču, varni niso niti sakralni objekti. Zidovje znamenitega kapucinskega samostana, v katerem hranijo Loški pasijon, najstarejše slovensko besedilo za dramsko rabo, je nekdo nedavno okrasil z zimzelenim »Free JJ«, a so ga kaj hitro prebarvali.

Pač pa že neverjetnih (vsaj) pet let na izpostavljeni in kajpak spomeniško zavarovani historični fasadi sredi mesta, tik ob poti, po kateri se poda sleherni turist, vztraja ogromen napis »Smrt Šiptarjem – svoboda narodu«. Dolgo je vztrajal povsem neokrnjen, danes je zaradi dodatkov in zoba časa bolj ali manj neberljiv.

Dokler so tovrstni »grafiti« sveži, govorijo le o puhlem nacionalizmu storilcev, če jih okolica sprejme in ne odstrani, govorijo o nas vseh.

Novica o prijetju enega izmed škofjeloških čečkačev je dobrodošla, a zmoti uporaba izraza grafit. Škofja Loka kot malo mestece nima opaznejše grafitarske kulture, govoriti o običajnih objestnih čečkačih kot o grafitarjih pa ni na mestu.