Spominska soba Noordungu v Moskvi

Na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi so odprli spominsko sobo, posvečeno Hermanu Potočniku Noordungu.
Objavljeno
26. februar 2016 15.55
Igor Bratož
Igor Bratož

V prostorih Veleposlaništva Republike Slovenije v Moskvi je včeraj potekalo slovesno odprtje spominske sobe Hermanu Potočniku Noordungu. Razstavo sta odprla veleposlanik Primož Šeligo in ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak.

Slavnostnega odprtja so se udeležili visoki predstavniki Ruske federacije, med njimi tudi Jurij Baturin, ruski kozmonavt, ki je v imenu Ruske akademije kozmonavtike K. E. Cilkovskega Draganu Živadinovu in Mihi Turšiču izročil častno priznanje za velike uspehe v kulturalizaciji vesolja in popularizaciji kozmonavtike.

Veleposlanik Šeligo je ob tej priložnosti poudaril, da se po zaslugi Dunje Zupančič, Dragana Živadinova in Mihe Turšiča, ki z unikatno kombinacijo raziskovalne umetnosti in znanosti v okviru Ksevta skrbi za kulturalizacijo vesolja, veliko bolje zavedamo, da je Herman Potočnik s svojo znamenito knjigo slovenski narod že leta 1928 vpisal na zemljevid vesoljskih poletov in tehnologij. Odprtje spominske sobe na slovenskem veleposlaništvu se čassovno ujema z zgodovinsko prelomnico − letos poteka 55 let od prvega Gagarinovega poleta v vesolje. V Moskvi se torej prepletata in srečujeta pionirja vesoljskih poletov.

Ministrica je v nagovoru izpostavila delo Hermana Potočnika, ki je pod psevdonimom Noordung konec leta 1928 napisal knjigo Problem vožnje po vesolju. V knjigi je načrtoval originalno idejo za geostacionarni satelit. Po besedah zgodovinarke vesoljskih znanosti in članice ruske akademije znanosti Tatjane Nikolajeve Želnine je Herman Potočnik prvi arhitekt na svetu, ki je načrtoval prvo arhitekturo za vesolje. Poznavalci knjigo Problem vožnje po vesolju razumejo kot temeljno pionirsko delo. V knjigi je veliko rešitev, ki omogočajo bivanje človeka v vesolju. Takrat še ni bilo računalnikov niti sončnih celic, pa je Herman Potočnik že načrtoval proizvodnjo električne energije s pomočjo sonca, kar priča o njegovi genialnosti.

Ministrica Anja Kopač Mrak je povedala, da se poznavalci zavedajo, da je Noordung davno pred prvim poletom in osvajanjem vesolja sanjal in natančno snoval bivanje v vesolju. In prav njegovo vizionarstvo in pionirstvo je tlakovalo pot razvoju poletov in bivanja v vesolju. Herman Potočnik je bil raketni inženir in pionir astronavtike slovenskega rodu. Pred leti je bilo v Vitanju, od koder je njegov rod, odprto Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt).

Jurij Baturin je spregovoril o knjigi Hermana Potočnika in prihodnji usodi oblikovanja raket. Opozoril je, da je žal Herman Potočnik umrl kmalu po izidu knjige, spomini nanj pa so zelo globoki, zahvaljujoč tudi Draganu Živadinovu: »Prav Živadinov je Potočniku posvetil desetletja, da bi dokazal pomembnost njegove genialnosti. Živadinov je ustvaril Ksevt, z današnjim dnem tudi spominsko sobo Potočniku v Moskvi. Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič z velikimi koraki ustvarjajo kulturalizacijo vesolja.«