V Kočevskem rogu ukradli štiri bronaste kipe partizanskih poveljnikov

V Dolenjskem muzeju, v katerem upravljajo kompleks Baze 20, menijo, da je bil vandalizem pridobitniškega značaja.

Objavljeno
19. maj 2015 12.26
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Ob osrednjem objektu spominskega parka pod Bazo 20 v Kočevskem rogu so neznanci med petkom in ponedeljkom z granitnih podstavkov izruvali štiri bronasta doprsja poveljnikov slovenske partizanske vojske. V Dolenjskem muzeju iz Novega mesta, ki upravlja bližnji kompleks Baze 20, menijo, da je bil omenjeni vandalizem pridobitniškega značaja.

Sodelavec Dolenjskega muzeja, zadolžen za Bazo 20, Jože Saje je za STA povedal, da so nedotaknjeni ostali le neposredni kamniti podstavki doprsij, ki stojijo ob tako imenovanem Mačkovem domu. To pa po njegovem mnenju priča, da ni šlo za vandalizem z idejnopolitičnim predznakom, temveč za krajo dragocene bronaste zlitine.

Omenjena doprsja partizanskih poveljnikov, Franca Leskoška - Luke, Ivana Mačka - Matije, Franca Rozmana - Staneta in Dušana Kvedra - Tomaža, dela različnih kiparjev, so v Kočevskem rogu v zadnjih desetih letih postavili po zamisli in na pobudo generala Lada Kocjana. Njegov podvig je podprl tudi glavni odbor Zveze združenj borcev za vrednote NOB, Kocjan pa naj bi bil tudi lastnik doprsij.

V Dolenjskem muzeju upajo, da bodo policisti tatove odkrili, še preden jim bo uspelo dragocena doprsja pretopiti in prodati za odpadno kovino, je še povedal Saje.

Krajo in razdejanje, ki se je zgodilo med petkom popoldne in ponedeljkom zjutraj, so roški gozdarji odkrili v ponedeljek zarana, prizorišče pa si je ogledala tudi policija.

Dogodek so za STA potrdili tudi na Policijski upravi Novo mesto. Kot so povedali, so bili o zadevi obveščeni, preiskava pa še poteka.

Na omenjeni vandalizem se je odzvalo Združenje borcev za vrednote NOB Novo mesto, ki dogodek obsoja.