Ljubiteljski potapljači pred izraelsko obalo odkrili kar 2000 zlatnikov

Kovanci iz časa fatimidskega kalifata izpred tisočletja predstavljajo najbogatejšo najdbo v zgodovini Izraela.

Objavljeno
18. februar 2015 16.22
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Okoli 2000 zlatnikov v skupni teži okoli šest kilogramov. Tako opisujejo zaklad, na katerega je pred dvema tednoma na morskem dnu pred današnjo izraelsko obalo, nedaleč od antične pristaniške Cezareje, naletela skupina ljubiteljskih potapljačev. Najdba predstavlja najbogatejšo tovrstno v zgodovini izraelske arheologije.

Direktor enote za morsko arheologijo pri izraelskem nadzorništvu za dediščino antike Kobi Sharvit je, kot poroča agencija AP, danes izjavil, da gre najverjetneje za zaklad z ladje, ki je bodisi prevažala davčne dajatve z danes izraelskega območja v Egipt, bodisi za denar s kake trgovske ladje. Možno je tudi, da so z njim nameravali plačati vojake.

Zlatniki sicer ne pripadajo antičnemu času. Stari so okoli tisočletje in spadajo v čas mogočnega fatimidskega kalifata, ki je segal od zahodnih delov Severne Afrike do Bližnjega vzhoda, njegovo središče pa se je izoblikovalo v Egiptu.

Najstarejši zlatnik je nekaj starejši, pripada devetemu stoletju, izhaja pa iz Palerma na Siciliji, ki je bila tedaj del kalifata. Najmlajšega izmed odkritih zlatnikov so skovali leta 1036, zaradi česar arheologi domnevajo, da se je moral potop ladje zgoditi že kmalu po tem letu.

Ne glede na to, da so kovanci stoletja preživeli v pesku na morskem dnu, jih opisujejo kot izjemno dobro ohranjene.