Večina poslancev potrdila zakon o medijih

Glasbene kvote: Januarja sprejeta novela je po vetu državnega sveta danes obveljala.

Objavljeno
01. marec 2016 18.29
lvi*kultura
Igor Bratož
Igor Bratož
Državni zbor je z 49 glasovi za in 2 proti sprejel novelo zakona o medijih, ki za radijske postaje zdaj določa, da 60 odstotkov od celodnevne kvote slovenske glasbe predvajajo med 6. in 19. uro. SMC napoveduje novelo novele, šušlja se tudi o zahtevi po ustavni presoji zakona.

V debati pred glasovanjem so tako ministrica kot večina predstavnikov poslanskih skupin ponavljali že znana mnenja o noveli medijskega zakona: Julijana Bizjak Mlakar se je pohvalila, da ima ministrstvo podporo niza organizacij glasbenikov.

Predstavniki DeSUS in SD so pred glasovanjem zagotovili, da bodo novelo podprli, SMC pa je napovedala, da zakonu ne bodo pustili povzročiti težav medijskemu prostoru, češ da bodo člen 86. a takoj ponovno postavili na sito. Matjaž Han (SD) je večinsko koalicijsko mnenje strnil v ugotovitev: »Podpora predlagani noveli je podpora slovenski glasbi,« Violeta Tomič (ZL) pa je opozorila, da bodo največ od kvot v takšni obliki imeli glasbeni rentniki in dodala, da zakonu ZL ne bo niti nasprotovala niti ga ne bo podprla.

Ljudmila Novak (NSi) je dodala, da jo žalosti, ker si moramo z zakonom predpisovati, koliko slovenske glasbe se bo predvajalo na slovenskih radijskih postajah. Poslanci NSi novele sicer niso podprli, enako skupina nepovezanih poslancev, ki še vedno meni, da novela ne prinaša rešitev, ki bi spodbujale produkcijo kakovostne slovenske glasbe.