Vladni da slovensko-češki nominaciji za vpis Plečnika na Unescov seznam

Vlada podprla sodelovanje pri nominaciji za vpis arhitektovih del na seznam svetovne dediščine pri Unescu.

Objavljeno
29. januar 2015 16.30
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Vlada je danes dala soglasje k sodelovanju Slovenije pri serijski transnacionalni nominaciji za vpis stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika na Unescov seznam svetovne dediščine, ki jo Slovenija pripravlja s Češko. Vsebinsko jo koordinirata ministrstvi obeh držav, pristojni za kulturo.

Ministrstvo za kulturo je tudi pooblastila, da nadaljuje projekt nominacije z delovnim naslovom Brezčasna humanistična arhitektura Jožeta Plečnika v Ljubljani in Pragi, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Ministrstvu za zunanje zadeve je vlada naložila, da gradivo za vpis na Unescov poskusni seznam svetovne dediščine najpozneje do 1. februarja preda Unescovemu centru za svetovno dediščino.

Kot so za STA pred časom pojasnili na ministrstvu za kulturo, je pobudo za skupni projekt dala Češka. Predlog slovenske strani obsega cerkev sv. Mihaela v Črni vasi na Barju, promenado ob nabrežjih in mostove reke Ljubljanice vključno s tržnico, Vegovo ulico z Narodno in univerzitetno knjižnico, pokopališče Žale oziroma Vrt vseh svetih in cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški.

Natančen seznam Plečnikovih del serijske nominacije je odvisen od končne uskladitve s partnerji nominacije ter od preliminarne strokovne presoje Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja Icomos.

Češka bo v nominacijo predlagala le cerkev sv. Srca Jezusovega na Vinohradih v Pragi, saj je kompleks Hradčanov, kjer so tudi Plečnikove ureditve, že vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine v sklopu starega mestnega jedra Prage, so še pojasnili na ministrstvu.