Vladni da za Marka Pogačnika v vlogi Unescovega umetnika za mir

Unescovi umetniki za mir so odposlanci generalne direktorice Irine Bokove in promovirajo program te organizacije.

Objavljeno
20. november 2014 18.17
uho*Marko Pogacnik
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Vlada je na današnji seji dala soglasje k pobudi generalne direktorice Unesca Irine Bokove za imenovanje kiparja in nekdanjega člana skupine OHO Marka Pogačnika za Unescovega umetnika za mir. Unescovi umetniki za mir so osebni odposlanci Bokove, ki s svojim vplivom, karizmo in mednarodnim ugledom pomagajo promovirati sporočilo ter programe Unesca.

Ta organizacija z izbranimi osebnostmi sodeluje pri spodbujanju osveščanja o temeljnih vprašanjih razvoja z namenom, da se v javnosti širijo informacije o Unescovem prispevku na teh področjih. Za imenovanje umetnikov za mir poleg soglasja in mnenja države ni posebnih pravil, pogojev ali postopkov, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Pogačnik, ki s svojimi zdravilnimi skulpturami in kozmogrami poskuša ponovno vzpostaviti harmonijo okrnjene narave, je čedalje bolj poznan tudi v Franciji. V zadnjih letih so v francoščini izšle štiri njegove knjige, Rencontre avec les etres elementaires (Srečanja z elementarnimi bitji), Declaration de l'amour a la Terre (Draga Zemlja, kako ti gre?) in Geographie sacree (Sakralna geografija) ter pred nedavnim Paris entre visible et invisible (Pariz med vidnim in nevidnim) pri založbi Triades.

V Parizu je letos vodil delavnici o energetskem ustroju mesta, ki sta naleteli na pozitiven odziv Unesca, njegovo delo pa je bilo tudi drugje po svetu ocenjeno kot mirovno sporočilo in prizadevanje univerzalne narave ter popolnoma v skladu s cilji in poslanstvom Unesca.