Alen Ožbolt na Obali: kaj je kip?

V Obalnih galerijah, točneje v Galeriji Loža v Kopru, se zaključuje razstava Vie des formes/Življenje oblik Alena Ožbolta.

Objavljeno
19. avgust 2011 10.30
Posodobljeno
19. avgust 2011 10.30
K. R., kultura
K. R., kultura
Pri nastanku dela Vie des formes/Življenje oblik Alena Ožbolta gre za obdobje več let (pri prvi postavitvi z 42. elementi za časovno obdobje med leti 1998 in 2005). Prvič je bilo delo v tej kompoziciji predstavljeno na razstavi z naslovom Ljubezen je bojno polje (skupaj z Žigo Karižem) v Galeriji Škuc, leta 2005 (prenos razstave v Likovni salon, Celje in v Mestno galerijo, Nova Gorica). Nazadnje, v izpopolnjeni in razširjeni varianti (z 52. elementi), je bila na ogled na razstavi Love is a Battlefield v Ulrich Museum of Art, Wichita State University, Kansas, ZDA (leta 2006).

Zadnja in dokončna oblika tega dela pa je predstavljena na razstavi v Galeriji Loža. Vključuje raznovrstne oblike iz daljšega časovnega obdobja 1998-2011. Gre za umetniška »materialna dela«, snovna dela »tukaj in zdaj«, originalne oblike, unikatne tridimenzionalne forme, kipe ali reliefe, izdelani primarno, neposredno ročno ali zgolj z rabo osnovnih orodij in realizirani v zelo številnih in različnih materialih.

Dela so razvrščena v tri sklope:oblikovni dialogi, oblikovne spremembe, urejanje materialnih oblik. V projektu Življenje oblik se umetnik med drugim sprašuje tudi, kaj je kip?. In ali je danes umetniško delo in/ali kip res samo stvar med drugimi stvarmi in ali se je danes umetnost stopila z življenjem samim in izginila (in je ostala samo še obleka, pohištvo, hiša, avto, reklama, propaganda)? In ali je torej zahtevati njeno/njegovo obstoj, svobodo in avtonomijo danes pravzaprav paradoks? Ali danes nekaj šteje le če ima funkcijo ali uporabno vrednost? Ali pa vseeno obstaja izjema, razlika?