Damien Hirst prešteva svoje pikaste slike

Za nekatere so kupci plačali tudi po 3,4 milijona ameriških dolarjev.

Objavljeno
12. junij 2013 16.35
afp_Hirst
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Čeprav nihče ni povsem prepričan, da ve, koliko so Damien Hirst in njegovi pomočniki naslikali pikastih slik, naj bi bilo tega ugibanja končno konec. Znamenita dela, ki jih je Hirst prvič naslikal sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja, so sestavljena iz pik v velikosti bucike do pik z metrskim premerom. Zelo so bile slavljena ravno zaradi skorajda industrijske uniformnosti in anonimnosti. Hirst je sprva dejal, da jih je naslikal nekaj ducatov, druge pa je naredila četica njegovih pomočnikov.

Za trg, tudi umetniški, pa je seveda pomebno, koliko je takih slik, saj poplava tovrstnih del zlahka niža vrednost. Za nekatere so kupci plačali tudi po 3,4 milijona ameriških dolarjev.

Jeseni bo pri založbi Other Criteria izšla knjiga oziroma katalog, ki bo predstavil vse njegove pikaste slike, skupno jih je menda 1.365. Katalog bo izšel v času, ko strokovnjaki neradi izdajajo kataloge izvirnih del, saj se bojijo, da jih bodo tožili lastniki umetnin. 48-letni Hirst pa ima ta katalog za pomoč  pri definiciji, kaj je in kaj ni njegovo izvirno delo.

Katalog pa bo lahko tudi sprožil dvome o vrednosti tistih pik, ki jih je naredil Hirst, in tistih, ki so zgolj delo iz njegove delavnice. Trenutno Hirst ustvarja  sliko, na kateri bo milijon drobnih pik, minilo bo nekaj let, preden jo bo končal.