Dunajska premiera podarjene Klimtove slike

V Umetnostnozgodovinskem muzeju kmalu prva predstavitev Portreta dame z lila ovratno ruto Gustava Klimta.

Objavljeno
12. maj 2014 13.24
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V dunajskem Umetnostnozgodovinskem muzeju bodo od 23. maja do 31. avgusta razstavili sliko Gustava Klimta Portret dame z lila ovratno ruto. Sliko bodo razstavili v sklopu razstavne serije Osebni pogled, ki je namenjena predstavljanju izjemnih in ponavadi širši javnosti manj poznanih del iz zbirke muzeja.

Klimtovo delo je muzej kot darilo pridobil pred kratkim. Skoraj stoletje je bil v lasti iste družine, javnost pa ga bo imela zdaj priložnost videti prvič. Tudi strokovnjaki so doslej poznali le črno-belo fotografijo tega dela, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja.

Gustav Klimt (1862−1918) se je rodil na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je delal pri slikarju Hansu Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija (Wiener Sezesion). Umetniki secesije so se upirali tedanji klasični umetniški smeri in si prizadevali za prerod umetnosti.

V letih 1900−1903 je Klimt ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju, ki pa so povzročile škandal. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902. V njej sta bili v ospredju ornamentika ter zlata barva, svoj vrhunec pa je doživela leta 1907/08 s sliko Poljub.

Klimtova dela z močno simboliko in izstopajočim dekorjem so slavila čutnost in udobje takratnega časa. Toda upodobljena je bila tudi temna stran človeške eksistence: ogroženost, smrt in propad. V poznih letih ustvarjanja je »zlato fazo« nadomestil dekorativno-ekspresionistični slog, usmerjen k uporabi barv.