Gotof v fotografskem objektivu

Fotografije protestov v koprski galeriji Meduza.

Objavljeno
08. marec 2013 17.14
Protesti 8. februarja. NI ZA ARHIV!
Voranc Vogel, Delo.si
Voranc Vogel, Delo.si
Na predvečer četrte vseslovenske vstaje, ki bo po slovenskih mestih potekala jutri, nocoj v koprski galeriji Meduza vrata odpira razstava Fotoreporterji­ med aktivnimi državljani na ­trgih in ulicah mest Slovenije od 2. novembra 2012 do 8. februarja­ 2013.

V sodelovanju z zadnje čase nekoliko zamrznjenim društvom Eno­okih se je na odprto vabilo Obalnih galerij Piran odzvalo 38 fotoreporterjev, med njimi šest članov ­Delove fotoredakcije.

Naslov razstave nakazuje, da je ta namenjena predvsem kronološko-dokumentarnemu pregledu demonstracij. »Biti zraven«, še posebej kadar gre za najbolj dramatične dogodke v življenju skupnosti ali posameznikov, lahko razumemo kot osnovno vodilo fotoreporterjev.­ Tistih seveda, ki dejstva, da so se demonstracije otresle nasilja, niso razumeli kot izgubo fokusa protestov, temveč kot transformacijo uličnega razgrajaštva v kulturno in angažirano družbeno gibanje.

Razstava se kronološko konča 8. februarja letos, ko sta v Ljubljani potekala dva protesta, tretja vseslovenska vstaja in shod Zbora za republiko. Konceptualne razlike med nasprotniki političnih elit in gorečimi podporniki lika in dela Janeza Janše se na komičen način zrcalijo tudi na vizualni ravni fotografij. Eno stran zaznamuje raznovrstnost živih mrtvecev oziroma zombijev, ki si z lomastenjem prizadevajo za odstranitev vseh skorumpiranih političnih elit, na drugi­ strani pa so v slovenske zastave uniformirani zaskrbljeni državljani, ki v srcu dobro mislijo.

Vizualno moč protestov si v koprski galeriji Meduza lahko ogledate do 7. aprila, nekaj fotografij pa je na ogled tudi v Delovem pregledovalniku.