Louvre je všeč tudi podganam

Naval podgan na park ob osrednjem francoskem muzeju. Krivi so seveda ljudje, ki ne pospravljajo ostankov hrane.

Objavljeno
30. julij 2014 16.51
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V pariškem parku Tuileries poleg znamenitega muzeja Louvre se vsako poletje zbira množica turistov, ki uživajo v piknikih, a pridružijo se jim tudi nepovabljeni gosti, podgane. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, se mora obiskovalec parka le ozreti in jih lahko opazi, kako drobencljajo ob živih mejah in po travnikih.

»Zdaj, ko sem jih opazila, se mi vse skupaj gnusi,« pravi 19-letna študentka Alexandre, medtem ko je njen prijatelj, 22-letni Ken, precej bolj odprt: »Nismo daleč od reke. Toplo je. Prihajajo zaradi hrane. Dokler ne pridejo do mene, me ne motijo.«

V Louvru, ki je ob mestnih oblasteh odgovoren za deratizacijo parka, pa pravijo, da so nadležni glodavci tam vse leto, a jih poleti premami hrana, ki jo s sabo nosijo obiskovalci parka.

»Deratizacijo v parku izvajamo vsake dva mesca, poleti pa celo enkrat na mesec,« je za AFP pojasnila predstavnica muzeja za odnose z javnostmi Elise Guillou. »Ko pa je razmnoževanje podgan na vrhuncu, kot je to trenutno, je podjetje, ki izvaja kontrolo, nenehno na voljo muzeju, da lahko reagira kar se da hitro,« je dodala.

Navkljub trudu pa se podgane po besedah Ariane Dalle, ki v parku vsak dan je malico, tam odlično počutijo, ker ljudje ne poskrbijo za svoje smeti: »Ogromno smeti je, prav umazano je. Povsod so ostanki hrane. Težava je, da ljudje ne spoštujejo okolja.«

Po podatkih podjetij, ki skrbijo za deratizacijo v francoski prestolnici, pa se število podgan v zadnjih osmih letih nenehno dviguje. »Navajene so na ljudi in jim prihajajo vse bližje,« je povedal predstavnik enega od podjetij Frederic Devanlay, ki opozarja, da so podgane vse bolj odporne na strupe, ki jih uporabljajo za deratizacijo.