Marjan Manček bo ponočeval v Bruslju

Manček bo nocoj gost prve Noči stripa v Bruslju. Obiskovalce bo razveseljeval z risanjem v živo.

Objavljeno
08. avgust 2014 15.30
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Na Noči stripa (Nuit de la BD/Nacht van het stripverhaal), ki ga pripravlja Belgijski center stripa v Bruslju, bo drevi zastopana tudi slovenska ustvarjalnost. Pri novem projektu sodeluje slovensko Združenje Epeka, ki bo predstavilo ilustratorja Marjana Mančka. Ta bo glasbeni nastop belgijske skupine Wata wata obogatil z risanjem v živo, ki bo neposredno predvajano na veliko platno.

Obenem si bo mogoče ogledati tudi razstavo z naslovom 100 let Balkana, na katerem je predstavljen strip nekdanje Jugoslavije.

Na Noči stripa, ki jo v bruseljskem centru letos organizirajo prvič, bo od 19. ure pa vse do polnoči potekal pester program, ki bo v duhu stripa obsegal vse od improviziranega risanja, risanja v živo do gledaliških dogodkov in filmskih projekcij, so sporočili iz Združenje Epeka.

Marjan Manček (1948) je kar 35 let delal v svobodnem poklicu kot karikaturist, ilustrator in filmski animator. Ilustriral je več kot 200 slikanic, med njimi tudi najbolj priljubljene, kot so Mojca Pokrajculja, Kozlovska sodba v Višnji gori, Pedenjped in Kraljična na zrnu graha.

Ustvaril je nekaj risanih junakov, med njimi tudi Modrega medvedka, Cufka, Medvedka Brunda, Dajnomirja in Milibožo. Hribce, ki so v stripu izhajali najprej v mladinskih revijah, je leta 1993 prenesel na animirani film.

Za oddajo Radovedni Taček je ustvaril animirani napovednik in likovni osnutek lutke. Sodeloval je tudi z Lutkovnim gledališčem Ljubljana, za katero je likovno zasnoval več predstav.