Marjetica Potrč na razstavi Hands-On Urbanism

Razstava v dunajskem Arhitekturnem centru je posvečena idejam, kako v urbanem okolju priti do zemlje.

Objavljeno
14. marec 2012 09.08
Posodobljeno
14. marec 2012 11.00
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Dunaj - V Arhitekturnem centru Dunaj bodo v četrtek odprli razstavo Hands-On Urbanism 1850-2012, posvečeno idejam, kako v urbanem okolju priti do zemlje. Kuratorica Elke Krasny je zbrala zgodovinske in sodobne primere, ki prikazujejo »bottom-up« prakse urbanega razvoja po svetu. Na razstavi sodeluje tudi arhitektka in umetnica Marjetica Potrč, poroča STA.

Razstava Hands-On Urbanism 1850-2012, podnaslovljena O pravici do zelenega, predstavlja drugačno zgodovino urbanizma. Tistega urbanizma, ki na arhitekte in načrtovalce naslavlja pereče vprašanje, kako uporabljamo naravne vire.

Potrčeva bo na Dunaju predstavila projekt The Cook, the Farmer, his Wife and their Neighbour, ki je nastal v sodelovanju s skupino Wilden Westen, v kateri so združeni mladi arhitekti, oblikovalci in ustvarjalci. V letih 2008 in 2009 so v predmestni četrti Amsterdama Nieuw West uredili skupnostni vrt.

Pri svojem delu se Potrčeva posveča predvsem problemom velemest in metropol, oblikam njihovih spreminjanj in pojavom na njihovem robu. Pozornost usmerja v spreminjajoče se pogoje načrtovanega in nenačrtovanega razvoja ter tako tematizira avtonomijo posameznika ali skupnosti na družbenem obrobju.

Slovenska arhitektka in umetnica je za svoje delo prejela številne nagrade, med njimi leta 2000 nagrado Hugo Boss, ki jo podeljuje newyorški muzej Guggenheim. Od leta 2001 predava na hamburški Visoki šoli upodabljajočih umetnosti, so sporočili iz Slovenskega kulturnega in informacijskega centra (Skica) na Dunaju.

Razstava Hands-On Urbanism 1850-2012 bo v dunajskem Arhitekturnem centru na ogled do 25. junija.