Natalija Polenec nova direktorica Tehniškega muzeja Slovenije

Sveta zavoda sta podprla dosedanjega direktorja dr. Oresta Jarha, a so na kulturnem ministrstvu odločili drugače.

Objavljeno
10. julij 2014 16.32
hanc*Natalija Polenec
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Uroš Grilc je na podlagi izvedenega javnega razpisa za direktorico javnega zavoda Tehniški muzej Slovenije imenoval Natalijo Polenec, so sporočili z Ministrstva za kulturo RS. Odločitev je Grilc sprejel na predlog razpisne komisije, ki so jo sestavljali Nina Zupančič Pušavec (vodja sektorja za muzeje, arhive in knjižnice) in Vida Koporc Sedej (sekretarka) z ministrstva za kulturo ter zunanja članica Ernesta Drole (vodja OE ZVKDS v Novi Gorici).

Na razpis je prispelo dvanajst vlog, s šestimi kandidati so bili opravljeni razgovori. Komisija je po preučitvi vseh prijav ter opravljenih razgovorih najvišje ocenila kandidatko Natalijo Polenec, ki jo je predlagala v imenovanje ministru.

Oba sveta zavoda sta sicer podprla dosedanjega direktorja dr. Oresta Jarha, vendar se je Grilc odločil, da bo sledil mnenju izbirne komisije, saj je kandidatka, kot je zapisano v sporočilu za javnost, imela najbolj prepričljiv nastop, inovativne ideje, predvsem pa je s konkretnimi primeri ilustrativno predstavila možne načine nadgradnje delovanja muzeja.

Natalija Polenec je po izobrazbi univerzitetna diplomirana inženirka arhitekture z več kot 19 leti delovnih izkušenj. Od leta 2006 opravlja delo direktorice Zavoda za turizem Kranj, pred tem je bila organizatorka stikov z javnostjo na Institutu Jožef Stefan. Ima številne izkušnje z vodenjem in organizacijo dela, upravljanjem kulturne dediščine in strateškim načrtovanjem, predvsem na področju turizma, so še zapisali na ministrstvu.

V svoji viziji delovanja je med drugim predstavila nove, konkretne predloge in rešitve za povečanje obiska, prepoznavnosti in ugleda te pomembne nacionalne institucije na področju varovanja in predstavljanja premične kulturne dediščine s področja tehnike, dodajajo. Poudarila je izjemen pomen povezovanja z drugimi institucijami in muzeji pri oblikovanju programa ter pri vključevanju muzeja v širšo regionalno turistično ponudbo. Predvideva aktualizacijo in nadgradnjo stalnih razstav z modernejšimi in bolj inovativnimi pristopi ter postopno ureditev novih tematik in interaktivnih predstavitev. Posebej je opozorila tudi na potrebo po povečanju lastnih prihodkov zavoda (iz naslova povečanja števila prodanih vstopnic, s trženjem lastnega znanja in storitev ter novimi viri financiranja − donacije in pokroviteljstva).

Petletni mandat direktorice Javnega zavoda Tehniški muzej Slovenije bo nastopila 16. oktobra letos.