Svetloba in barve Mediterana Stipeta Nobila

Hrvaški slikar se predstavlja v Mednarodnem klubu zbirateljev sodobne umetnosti v Ljubljani.

Objavljeno
13. december 2013 17.01
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

V prostorih Mednarodnega kluba zbirateljev sodobne umetnosti na Mestnem trgu 18/I v Ljubljani so v počastitev priključitve Republike Hrvatske Evropski uniji odprli razstavo hrvaškega akademskega slikarja Stipeta Nobila.

Vstop sosednje Republike Hrvatske v EU je doslej zaznamovalo le malo ali premalo kulturnih dogodkov pri nas; nekaj je bilo razstav, katerim se sedaj pridružije samostojna predstavitev akademskega slikarja Stipeta Nobila v prostorih Mednarodnega kluba zbirateljev sodobne umetnosti.

Povabilo je prišlo s strani galerista Laza Vujića, kluba zbirateljev sodobne umetnosti in ob sodelovanju s hrvaškim veleposlaništvom v Sloveniji.

Stipe Nobilo je doma v Lumbardi na Korčuli, od koder je tudi njegov sorodnik in bivši hrvaški veleposlanik v Sloveniji Mario Nobilo, ki je sedaj veleposlanik v Bruslju. Nobilo je končal zagrebško likovno akademijo leta 1971 in je doslej sodeloval na mnogih razstavah, leta 2004 pa je izšla monografija o njem dr. Tonka Marojevića.

V svojih slikah na razstavi z naslovom Svetloba in barve Mediterana je ohranil ljubezen do domačega kraja, otoka in mediteranskega vzdušja, kar se kaže tako v kompozicijskem pristopu kot močnih barvah in oblikovanju tipične krajine. Nobilo ne želi biti realist, ampak ekspresivni krajinski modernist, ki se bolj kot realitetam približuje pravljičnemu razkošju domišljije in emotivnega doživljanja bivalnega okolja ter vedrega razpoloženja ljudi, ki vedo, kaj je domačijska in izvorna pristnost.