Tomaž Furlan na poti v New York

Intermedijski umetnik mlajše generacije je nagrajenec skupine OHO za mlade vizualne ustvarjalce.

Objavljeno
25. april 2012 21.11
Maja Megla, kultura
Maja Megla, kultura
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. (Ljubljana) v sodelovanju s partnerji iz tujine, The Foundation for a Civil Society (New York) in Trust for Mutual Understanding (New York), od leta 2006 podeljuje nagrado skupine OHO, ki je namenjena mladim vizualnim umetnikom do 35. leta.

Nagrada skupine OHO je slovenska različica nagrade, ki jo v državah srednje Evrope podeljujejo mladim ustvarjalcem, da bi jim olajšali ustvarjalno pot. Njen ustanovitelj je newyorška Foundation for Civil Society, katere ravnateljica Wendy W. Luers je najprej leta 1991 na Češkem ustanovila nagrado za mlade vizualne umetnike, stare do 35 let, sledile pa so ji nagrade na Slovaškem, Hrvaškem, v Makedoniji, Srbiji in Črni gori, na Kosovu in v Bosni in Hercegovini.

Podeljujejo jo za kakovostno in inovativno umetniško delo v zadnjih dveh letih v medijih slikarstva, kiparstva, grafike, risbe, instalacije, fotografije, videa, novih medijev ali performansa. Nagrajeno delo izbere mednarodna strokovna žirija med deli, ki prispejo na natečajni razpis, letos jih je bilo 26. Najprej izberejo štiri nominirance, ob odprtju njihove razstave (sprva je bila v prostorih nekdanje Galerije P74 na Prušnikovi, zdaj v Galeriji Vžigalica) pa razglasijo zmagovalca, ki ga žirija izbere v urah pred odprtjem.

Nagrajencu omogočijo šesttedensko umetniško bivanje v ateljeju ISCP v New Yorku, slovenski ustanovitelj nagrade, Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., pa je temu dodal predstavitev nagrajenega umetnika na samostojni razstavi v Ljubljani ter – v sodelovanju s sponzorjem KD Group – odkup vizualnega dela za njihovo zbirko del sodobne slovenske umetnosti. V Sloveniji so nagrado prvič podelili leta 2006, ko jo je dobil multimedijski umetnik Sašo Sedlaček. Za njim so se zvrstili Miha Presker in Luiza Margan (2007), Mladen Stropnik (2008), Ana Čigon (2009) in Maja Hodošček (2010) ter lani tandem Beli sladoled.

Žirija se menja vsako leto. Letos jo sestavljajo urednica in kustosinja iz Strip Cora Katerina Mirović, kipar in profesor na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Jože Barši ter vizualni umetnik Miran Mohar, sicer član skupine Irwin in predavatelj na akademiji A.V.A., ter ob domačih tudi tuji član, hrvaški konceptualist ter pionir videoumetnosti Dalibor Martinis.

Med finaliste so izbrali umetnike, rojene med letoma 1977 in 1982, to so Vesna Bukovec, Alja Piry, Tina Smrekar in Tomaž Furlan. Njihova nova, še nerazstavljena dela so v Galeriji Vžigalica na ogled do 
13. maja, prejemnik nagrade, ki letos potuje v New York, pa je Tomaž Furlan. Video delo iz ciklusa Wear nagrajenega umetnika Tomaža Furlana Foto arhiv Galerije Vžigalica Letošnji nagrajenec

Tomaž Furlan
(1978) je intermedijski umetnik najmlajše generacije. Diplomiral je na oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V zadnjih letih se je predstavil na samostojnih in več skupinskih razstavah, na 11. mednarodnem festivalu računalniške umetnosti v Mariboru, Celju, Padovi, nazadnje v Galeriji P74, Galeriji Kresija in Mestni galeriji v Ljubljani. Sodeloval je na več umetniških simpozijih v Škofji Loki, Gorici in Vrsarju. Letos se bo predstavil tudi na Manifesti9, ki bo v belgijskem Genku. Tomaž Furlan živi in ustvarja v Škofji Loki in Ljubljani.