V Ljubljani več kot sto filozofov in umetnikov o ponavljanju

Štiridnevna konferenca prinaša tako teoretska predavanja kot umetniške dogodke.

Objavljeno
20. september 2016 15.44
Jela Krečič
Jela Krečič

Ljubljana bo te dni prizorišče mednarodne konference Ponavljanje/a: performans in filozofija v Ljubljani, ki se je udeležuje več kot 120 filozofov, gledaliških teoretikov in umetnikov z vsega sveta.

Konferenco, ki jo organizirajo Gregor Moder, Bara Kolenc, Anna Street in Ben Hjorth v okviru mednarodne mreže Performance Philosophy, bodo odprli nocoj v Moderni Galeriji z informansom Aktuator 2016 Dunje Zupančič, Mihe Turšiča in Dragana Živadinova.

Konferenca, ki je posebna po tem, da združuje klasična predavanja z umetniškim festivalom (na sporedu bo vrsta predstav, performansov, predavateljskih performansov in instalacij), se osredotoča na enega pomembnejših konceptov klasične in sodobne filozofije − ponavljanje.

Predavatelji, kot so Mladen Dolar, Alenka Zupančič, Bojana Kunst, Keti Čukrov, Samo Tomšič, Oksana Timofeeva, Andrew Benjamin, Fredie Rokkem, Justin Clemens in številni drugi, se bodo soočili in aktualizirali različna branja tega pojma; od tistega, kot se pojavlja v nemški klasični filozofiji G. W. F. Hegla in Karla Marxa, psihoanalizi Sigmunda Freuda in Jacquesa Lacana do tistega v sodobni filozofski tradiciji s filozofi, kot sta Jacques Derrida in Gilles Deleuze.

Kot lahko razberemo iz programa konference, njen teoretski del razpira kar najširše polje razumevanja koncepta ponavljanja: od logiškega do tistega, ki je zvezan z ekonomskim in širšim družbenopolitičnim prostorom.

Ponavljanje je prav gotovo tudi pojem, ki je tesno zvezan z umetnostjo. Ne le da je ponavljanje skozi ponovitve vpisano v scenske umetnosti, od druge polovice 20. stoletja imamo celo opraviti s številnimi ponovnimi uprizoritvami starejših performansov, instalacij in umetniških dogodkov ali drugih umetniških del.

V prihodnjih dneh umetniški del Ponavljanja prinaša vrsto dogodkov, ki na svoj način tematizirajo naslov konference. Med drugim se bosta umetnika Bara Kolenc in Atej Tutta predstavila z razstavo Retorika: Trenutek Potem in s performansom Zasebne misli 2°, konferenco pa bosta zaključili predstavi dveh kolektivov, The Family in The Collective iz avstralskega Melbourna.

Bogat program bo od 21. do 24. septembra 2016 potekal na različnih lokacijah v Ljubljani: v Mestnem Muzeju in na Filozofski fakulteti, v galeriji Vžigalica, v Kinu Šiška, v Plesnem Teatru Ljubljana, v Kreatoriju in v Pritličju.