Britanski muzej tokrat v znamenju grške antike

V muzeju so antičnim kipom iz svoje zbirke dodali mojstrovine iz drugih držav.

Objavljeno
27. marec 2015 17.21
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
V Britanskem muzeju v Londonu so na ogled postavili razstavo z naslovom Definiranje lepote - telo v grški antiki. Postavitev raziskuje predstave o idealni lepoti, kot jo odražajo dela v marmorju, terakoti in bronu. Med 150 eksponati je tudi bronast kip atleta, ki si s strgalom čisti telo in je poznan tudi kot hrvaški Apoksiomen.

Kip Apoksiomena so leta 1996 našli v morju blizu Lošinja, na suho pa so ga potegnili leta 1999. Sedaj je po več letih restavriranja prvič na ogled v Veliki Britaniji. Iz obdobja antike so sicer preživele le redke bronaste skulpture.

Številne so pretopili in umetnostni zgodovinarji jih danes poznajo le preko rimskih kopij. Hrvaški Apoksiomen je po besedah direktorja muzeja Neila MacGregorja eno največjih arheoloških odkritij v zadnjih 30 letih.

Razstavljena je tudi upodobitev morskega božanstva s Partenona, ki ga je muzej lani prvič v zgodovini posodil muzeju Ermitaž v Sankt Peterburgu. Ob tej mojstrovini s Partenona pa so na ogled še štiri skulpture s tega grškega templja.

Vatikanski muzeji so za razstavo posodili Belvederski torzo. Kip, ki ga je neizmerno občudoval italijanski renesančni umetnik Michelangelo, je v Veliki Britaniji razstavljen prvič, ob njem pa je mogoče videti Michelangelovo risbo Adama za Sikstinsko kapelo. Balvederski torzo je namreč Michelangelu služil kot navdih za omenjeno upodobitev Adama.

Razstava bo na ogled do 5. julija, piše francoska tiskovna agencija AFP.