Čudaški protest pred muzejem v ZDA: »Bog sovraži Renoirja«

Pred uglednim bostonskim Muzejem lepih umetnosti so zavihrali »protirenoirjevski« transparenti.

Objavljeno
07. oktober 2015 14.37
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si

Občudovalcev del velemojstra francoskega impresionista Pierre-Augusta Renoirja po svetu ne manjka, a je ta isti svet dovolj velik tudi za »poznavalce«, ki ob njegovih upodobitvah pariškega življenja, krajin, tihožitij ter predvsem neštetih mladenk, plesalk, kopalk, aktov in drugih upodobitev predstavnic ženskega spola (inspiracije mu ni manjkalo, kot delavni slikar je ustvaril več tisoč slik) posežejo po protestnih transparentih.

Po transparentih, na katerih piše »Bog sovraži Renoirja«, »ReNOir«, »Sladkobnost je grožnja družbi, takoj odstranite vse Renoirje« ali preprosto »Renoir je zanič«.

Takšni transparenti so po poročanju Artneta, ki se sklicuje na Boston Globe, predvčerajšnjim vihrali pred bostonskim Muzejem lepih umetnosti. Morda zaradi kakšne razstave Renoirjevih del? Ne, če pobrskaš po spletnem portalu muzeja, je ne zaslediš.

Renoirjeva dela kot estetski terorizem

Protest je organiziral mladenič z imenom Max Geller, ki ga označujejo za možgane onkraj računa na Instagramu z imenom Renoir je zanič slikar, njegov cilj pa je, da bi v muzeju Renoirjeva dela, ki jih imajo v zbirki − teh ni malo, znana pa je predvsem mojstrovina Ples v Bougivalu −, sneli z žebljev in jih nadomestili s čim primernejšim ... »Odločitev, da so v Muzeju lepih umetnosti na ogled Renoirjeva dela, medtem ko so mojstrovine resničnih mojstrov v muzejskem depoju, predstavlja akt estetskega terorizma,« se je javno razsrdil Geller.

S somišljeniki je dodal nov pomen tudi značilnim muzejskim selfijem. Kot piše Guardian, obiskujejo institucije, kjer visi kako Renoirjevo delo, in se poslikajo pred njim, pri čemer se opazno zmrdujejo in pačijo. Sam Geller je začel v Philadelphii, v tamkajšnji Fundaciji Barnes, v kateri se prav tako ponašajo z zbirko Renoirjevih mojstrovin.

2400 sledilcev na Instagramu, odzvala se je menda Renoirjeva vnukinja

Dokler s somišljeniki plačuje vstopnino pri blagajnah v muzejih, najbrž ti nimajo veliko proti, čudaška akcija pa ni ostala brez medijskega in tudi siceršnjega odmeva. Na Instagramu ima že 2400 sledilcev, prejel pa je tudi jezen odziv Geneviève Renoir, ki se je predstavila kot slikarjeva praprapravnukinja. »Ko bo vaš praprapradedek naslikal kaj vrednega 78,1 milijona dolarjev ... boste lahko kritizirali. Dotlej pa lahko mirno trdim, da je svobodni trg povedal svoje in da Renoir ni zanič slikar.«

Geller ji je odvrnil s spiskom fenomenov, ki jih svobodni trg prav tako podpira, a so nedvomno zanič. Na njem je marsikaj, od klimatskih sprememb in zaporniških industrijskih kompleksov do kolonializma, suženjstva in ... televizijskih reklam.