Deloskop izpostavlja: Bojan Golija

Umetnostna galerija Maribor. Do 7. 1. od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

Objavljeno
18. september 2017 21.07
M. V.
M. V.

V Umetnostni galeriji Maribor je od petka na ogled retrospektivna razstava del Bojana Golije (1932–2014), slikarja in grafika ter dolgoletnega profesorja za grafiko in risbo na Pedagoški fakulteti v Mariboru.

Prva posthumna pregledna razstava ponuja možnost celostnega ovrednotenja umetnikovega izjemnega in raznolikega opusa, ki je nastajal skozi šest desetletij druge polovice dvajsetega stoletja.

Golija je diplomiral leta 1954 na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in nadaljeval specialistični študij na grafični specialki pri profesorju Božidarju Jakcu. Po študiju se mu je ponudila redka priložnost sedemmesečnega študijskega izpopolnjevanja na Japonskem, ki je močno zaznamoval njegovo ustvarjalno in pedagoško delo.

Razstava obsega več kot 150 originalnih grafik in risb iz zbirke Umetnostne galerije Maribor in iz umetnikove zapuščine, mnoge med njimi so prvič predstavljene javnosti.

Spremlja jo bogat katalog z besedili dr. Marjete Ciglenečki, kustosinje razstave Gaje Golija, akad. kiparja in grafika spec. Samuela Grajfonerja, dr. Milčka Komelja in Brede Škrjanec ter 95 barvnih reprodukcij umetnikovih del.