Deloskop izpostavlja: Damjan Gale

Ljubljana, Galerija Jakopič. 28. 3., ob 19. uri.

Objavljeno
27. marec 2017 16.29
Three Bridges
M. V.
M. V.

V Galeriji Jakopič bodo nocoj ob 19. uri odprli retrospektivno razstavo Damjan Gale: Arhitekt svetlobe.

Gre za prvo retrospektivno razstavo arhitekturne fotografije Damjana Galeta (1946–1993), arhitekta, ki je med letoma 1974 in 1993 ustvaril impozanten opus avtorskih fotografij.

Gale velja za našega prvega fotografa, ki je omogočil teoretska razmišljanja o arhitekturni fotografiji kot žanru in to področje temeljno zaznamoval. Njegov fotografski opus zajema interpretacije sodobne slovenske arhitekture, baroka na Slovenskem ter arhitekture Jožeta Plečnika, še posebej Plečnikovih stebrov, s katerimi je postal reden gost razstavnih prostorov doma in v tujini.

Kot pravijo v galeriji, so retrospektivno gledano danes najdragocenejši del Galetovega ohranjenega opusa originalne, vintage fotografije, ki jih je v času priprave razstav in objav razvijal sam. Te so jedro pričujoče razstave; druge fotografije so izdelane v digitalni tehniki, a z osnovo v originalnih negativih, ki jih danes hrani Arhiv Damjana Galeta (v družinski lasti).

Ob razstavi je izšla prva pregledna monografija o Galetovem delu, ki prinaša več kot 180 črno-belih in barvnih fotografij. Spremljala jo bodo javna vodstva v slovenskem in angleškem jeziku, strokovna vodstva s kustosinjo razstave Marijo Skočir, okrogla miza in fotografske delavnice.