Deloskop izpostavlja: Lojze Adamlje

Ljubljana, Galerija Pop art Cafe. 18. 7., ob 19. uri.

Objavljeno
17. julij 2017 16.56
M. V.
M. V.

V novi galeriji Pop art Cafe na Kersnikovi 10 bodo nocoj ob 19. uri odprli razstavo slik akademskega slikarja in grafika Lojzeta Adamljeta.

Eden najvidnejših predstavnikov slovenskega nadrealizma je samosvoj umetnik, ki že več kot štiri desetletja ustvarja v nadrealističnem slogu, tako na področju slikarstva kot umetniške grafike. Tokrat se bo predstavil izključno s slikarskimi deli, ustvarjenimi v tehniki klasičnega oljnega slikarstva in jajčne tempere.

Kot je zapisala umetnostna zgodovinarka Nuša Podgornik, pri tem ostaja zvest likovnemu slogu surrealizma, v katerem lahko najprimerneje izrazi svet podzavestnega, sanjskega in absurdnega. Vsebina del ostaja pripovedna, prežeta s simboliko in fantastično ikonografijo, ki jo določajo neobičajna narativnost, nenavadni odnosi, pomenljive perspektive in prostorske iluzije, značilne za tipiko pripovednosti skonstruiranih kompozicij, kot jih poznamo iz sanj.

Adamlje je bil za svoje ustvarjanje že večkrat nagrajen, ponaša pa se tudi z malim grand prixom iz Kassla v Nemčiji iz leta 2001.

Na tokratni razstavi bo predstavljena tudi njegova velika nadrealistična slika Ljubljane (1,98 x 2,52 metra) in seveda vrsta slik, ki bodo prvič na ogled javnosti.

O slikarstvu Lojzeta Adamljeta prav zdaj pripravljajo monografijo in film, ki bo predstavil njegovo slikarstvo in njegovo simbolno figuro »Karibusa« – človeka v prispodobi ptiča, obutega v človeške čevlje.