Deloskop izpostavlja: Modra roža in druge ptice

Galerija DLUL, Ljubljana. Odprtje razstave ob 19. uri.

Objavljeno
14. avgust 2017 19.15
V. U.
V. U.

Novost Galerije likovnih umetnikov Ljubljana na ljubljanskem Bregu bo segla na stičišče umetnosti in oblikovanja oblačil, predvsem pa – preko zgodovine fotografije ter tiskarskih tehnik – v globoko modrino.

Njene protagonistke, Sabine Kaipainen, Laure Murto in Alize Rand, se bodo v okviru razstave Modra roža in druge ptice: Intimna vez med umetnostjo in modo vprašale, kako se je mogoče v 21. stoletju obleči v fotografsko zgodovino.

Pri ustvarjanju so segle globoko v 19. stoletje, k postopku cianotipije, k fotografskemu tisku, ki je temelj značilnih cian-modrih podob. Med kemičnim procesom, ki nastane z izpostavljenostjo ultravijolični svetlobi – denimo sončni –, s pomočjo negativov ali predmetov ustvarjajo kontaktne odtise v modri barvi, z nadzorovanjem količine UV-žarkov pa je mogoče doseči tudi različne stopnje barve.

Sabine Kaipainen, ki se ob oblikovanju oblačil, denimo za gledališke predstave, posveča tudi glasbi, se bo na razstavi, katere odprtje bo ob 19. uri, predstavila z oblačili, vizualna umetnica Laura Murto s slikami, fotografinja Aliza Rand pa s cianotipijami.