Deloskop izpostavlja: Od skice do lutke

Ljubljana, Bežigrajska galerija 1. 31. 8., ob 19. uri.

Objavljeno
30. avgust 2017 16.35
Mirka Velikonja
Mirka Velikonja

Na letošnji predstavitvi slovenskega lutkarstva se prvič v Ljubljani predstavlja Lutkovno gledališče Maribor, profesionalna ustanova, ki se je leta 1973 formirala z združitvijo dveh ljubiteljskih lutkovnih gledališč: Lutkovnega gledališča KUD Jože Hermanko Maribor in Malega gledališča lutk DPD Svoboda Pobrežje.

Na razstavi bodo predstavljeni lutke, skice, scenski elementi, fotografije in videi štirih predstav, ki izstopajo v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor: Turjaška Rozamunda, Kakor napravi stari, je zmerom prav, Zelišča male čarovnice in Petelin se sestavi.

Turjaško Rozamundo iz leta 2001 je režirala Breda Varl, dolgoletna ustvarjalka v LGM, ki je hkrati oblikovala lutke, sceno in kostume.

Predstavo Kakor napravi stari, je zmerom prav je istega leta režiral Matjaž Latin, likovno zasnovo pa je pripravil slikar Viktor Šest.

Zelišča male čarovnice (2010) je režiral Klemen Markovčič, scenografijo je pripravil arhitekt Jože Logar, kostumografijo Iztok Hrga, oblikovalec oblačil in tekstilij, ki je ustvaril lutke in kostume za več kot 50 lutkovnih predstav, ukvarja pa se tudi z modnim oblikovanjem; lutke so nastale po ilustracijah Ančke Gošnik Godec.

Predstavo Petelin se sestavi (2014) je režirala Jelena Sitar Cvetko, likovno podobo pa ji je dal slikar, ilustrator in stripar Damijan Stepančič.

Razstavo bodo odprli v Bežigrajski galeriji 1 nocoj ob 19. uri, na ogled pa bo do 9. novembra.