Deloskop izpostavlja: Razstava Karla Zelenka in Valvasorjevi grafični dnevi

Bogenšperk, galerija gradu Bogenšperk, v četrtek, 9. 4., ob 18. uri. Grafična razstava in Valvasorjevi grafični dnevi. Odprtje.

Objavljeno
08. april 2015 14.30
lvu*Zelenko
S. G., Deloskop
S. G., Deloskop
V galeriji gradu Bogenšperk bodo ob 18. uri odprli grafično razstavo Iz zakladnice slovenske grafike likovnega umetnika, slikarja, grafika in kiparja Karla Zelenka (1925; na fotografiji grafika z razstave), ki letos praznuje devetdeset let. Z odprtjem razstave del enega najvidnejših predstavnikov Ljubljanske grafične šole bodo hkrati začeli 2. Valvasorjeve grafične dneve.
Z njimi bo Javni zavod Bogenšperk, skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije in Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki, oživil Valvasorjevo bakroreznico in tiskarno na gradu Bogenšperk ter opozoril na pomembne začetke grafične umetnosti pri nas. Janez Vajkard Valvasor (1641–1693) je 12. aprila 1678 na gradu Bogenšperk ustanovil prvi grafični zavod z bakroreznico in tiskarno za bakroreze na Slovenskem.

 Razstava grafičnih del Zelenka bo na ogled do 28. junija. Sledila bo grafična razstava iz fonda grafične zbirke Bogenšperk, julija pa bo za pet dni znova oživela Valvasorjeva grafična delavnica. V njej bodo mednarodni grafični umetniki po Valvasorjevem zgledu ustvarjali v klasičnih grafičnih tehnikah. Nastale grafike bodo razstavili jeseni, prvi odtisi pa bodo na gradu ostali kot del Grafične zbirke Bogenšperk.